Toetjes

Pure chocolademousse met karamel

Zoet, zoeter, zoetst. Dat is mijn motto als het om toetjes gaat. En desserts waar karamel(saus) in voorkomt, staan bij mij sowieso al met 1-0 voor. Dit keer besloot ik me echter in te houden met de zoetigheid. Wel overheerlijke karamelsaus, maar als tegenhanger gebruikte ik pure chocolade met zeezout. Zoet, bitter en zout bij elkaar, perfect! Deze superlekkere pure chocolademousse met karamel is dan ook een geweldige afsluiter van een lekker diner.

Het recept is niet ingewikkeld, maar het duurt wel even voordat alle onderdelen klaar zijn en afgekoeld. Begin er dus wel echt op tijd aan! Als je aan de slag gaat terwijl je gasten net het hoofdgerecht achter hun kiezen hebben, zit er behoorlijk wat tijd tussen de gangen.

Voor de karamel heb je een grote pan en een siliconen of houten spatel nodig. Plastic smelt gegarandeerd. Ook is een spuitzak handig, omdat je dan de pure chocolademousse netjes in het glaasje kan doen. Zonder spuitzak krijg ik gegarandeerd vegen aan de zijkant van het glas.

Het gerecht is geschikt voor vier personen.

Ingrediënten voor de pure chocolademousse met karamel

Pure chocolademousse

  • 200 gram pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram basterdsuiker (kleur maakt niet uit)
  • 4 theelepels grof zeezout

Karamel

  • 250 ml slagroom
  • 220 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. We beginnen met de karamel. Doe de suiker, slagroom en vanille-extract in een grote pan en breng dit aan de kook. Dan zie je vanzelf waarom de pan groot moet zijn: de boel gaat nogal bubbelen. Zodra je de eerste bubbels ziet, zet je de timer op vier minuten. Stop niet je vinger erin om te proeven, want het is gloeiend heet!
  2. Zodra de vier minuten zijn verstreken, giet je de karamel voorzichtig in een koude pan, zodat het kan afkoelen. Wanneer het handwarm is, kan je de karamel verdelen over de vier glazen of kommen die je wil gebruiken voor dit toetje. Ik heb per glas ongeveer twee cm karamel gebruikt, waardoor ik een klein beetje karamel overhield.
  3. Zet de glazen in de koelkast en begin aan de pure chocolademousse!
  4. Breek de pure chocolade in stukken en houd een klein brokje achter. Dit kan je straks gebruiken voor de garnering. Doe de rest in een stevige schaal en smelt dat in de magnetron of au bain marie.
  5. Klop tegelijkertijd de slagroom met de basterdsuiker stevig.
  6. Zodra de gesmolten chocolade handwarm is, spatel je het voorzichtig door de slagroom heen. Als je dit te hard doet, sla je alle luchtigheid er weer uit. Voeg het grove zeezout toe en begin eerst met twee theelepels. Ik vond vier theelepels het lekkerst, maar misschien houd jij wel van iets meer of minder.
  7. Spuit de pure chocolademousse op de karamel, schaaf het laatste blokje chocolade eroverheen en zet het voor minimaal een uur in de koelkast.

Dit is puur genieten, dat beloof ik je! Kies jij liever voor een wat lichter toetje? Kijk dan eens naar deze heerlijke hangop.

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden