Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts had mij verteld dat reumapatiënten een stuk minder klachten ervaren als zij een plantaardig dieet volgden. En alhoewel dat toen nog niet voor mij aan de orde was, vond ik het wel reuze interessant. Inmiddels zijn de kaarten opnieuw geschud en ben ik een van hen: een reumapatiënt die inmiddels volledig veganistisch eet.

Ontstoken handen en voeten

De klachten kwamen vrij plotseling. Vlak voor de kerstdagen werden mijn handen heel dik en kon ik ‘s nachts mijn jongste dochtertje, van toen 1 jaar oud, bijna niet meer uit haar bedje tillen. Het deed simpelweg te zeer om zoveel kracht te zetten. Na een week verdween dat weer langzaam (en gelukkig had ik mijn trouwring van mijn dikke vingers weten te krijgen!), maar ik besloot toch maar de reumatoloog weer op te zoeken.

Daar was het oordeel snel geveld: dit was sowieso een auto-immuunziekte en het leek verdacht veel op reumatische artritis (RA). Mijn handen en voeten bleken flink ontstoken en dat verklaarde ook de pijn. Een aantal antistoffen uit mijn bloed waren afwijkend, dus het kan nog zijn dat er binnenkort een uitstapje gemaakt wordt naar Lupus of iets anders (on)gezelligs, maar voor nu werd het stempeltje RA op mijn dossier gedrukt.

wachten in dat lamlendige kamertje voordat je op de foto mag

Plantaardig eten tegen reuma

Omdat ik nog steeds borstvoeding aan mijn jongste dochter geef, had ik van tevoren al bedacht dat ik geen medicijnen wilde. De stem van mijn huisarts galmde nog steeds door mijn hoofd: “met plantaardig eten kan je het ook oplossen.”

Mijn reumatoloog kwam eerst met stevige medicijnen op de proppen zoals methotrexaat en prednison. Allemaal dingen waar mensen in mijn directe omgeving onwijs heftig op reageerden en ook niet samengingen met borstvoeding. Ik heb toen al mijn moed bij elkaar geschraapt en de reumatoloog een plantaardig dieet voorgesteld.

Gelukkig was zij daar net zo enthousiast over als ik. Althans… ik word daar enthousiaster van dan van medicijnen. Eigenlijk waren mijn ontstekingen te heftig om ze niet met zwaardere middelen te behandelen, maar omdat ze geen blijvende schade veroorzaken, mag ik het toch proberen.

Veganist en reumapatiënt

Dus nu ben ik veganist en reumapatiënt. Een hele omslag in een week tijd. Overigens kan ik je dat niet aanraden, want mijn buik was het er niet mee eens. De eerste weken heb ik veel buikpijn gehad (met alle ongemakken van dien) en was ik supermoe. Gelukkig ben ik toen meteen gaan samenwerken met een hele fijne lifecoach slash voedingsdeskundige die me helpt bij het vinden van de juiste producten, wekelijks bij me incheckt en bij wie ik al mijn vragen kwijt kan.

Sinds 6 weken eet ik bijna volledig veganistisch en sinds een week of 2 zijn de klachten wat aan het afnemen. Ik heb nog steeds opvlammingen, maar de pijn in mijn handen en voeten is niet meer zo erg als eerst. Alleen wanneer ik er een dagje op uit ben, wil ik nog weleens een uitzondering maken, maar dat is vrijwel altijd zuivel. Ik eet sowieso geen vlees of vis meer.

Uiteraard is het nog steeds een zoektocht en ben ik ook nog niet daar waar ik wil zijn. Het beste effect heb je wanneer je ook suikervrij eet, maar dit is echt een gigantische aanpassing en dat lukt me nog niet. Wie weet dat ik in de loop van de tijd mijn dieet nog verder kan finetunen. Ik heb van de dokter een half jaar gekregen om dit uit te proberen en tot nu toe ben ik erg positief.

De komende tijd ga ik een aantal blogs schrijven over mijn omslag van vleeseter naar veganist. Deze ervaring miste ik namelijk heel erg toen ik besloot plantaardig te gaan eten, dus ik wil mijn mede reumapatiënten (en uiteraard ook andere mensen) welde mijne meegeven.

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 11

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden