Vegan boterkoek is minstens net zo lekker als gewone boterkoek. Zo. Ik heb het gezegd. En het is nogal een statement, maar er is geen woord aan gelogen. Het verschil tussen beide versies is, natuurlijk, de gebruikte boter. Verder zijn de recepten identiek, net als de smaak.

Wist je dat boter een beschermde naam is? Iets mag pas boter heten als er minimaal 80% melkvet in zit. Technisch gezien is mijn boterkoek dus helemaal geen rechtmatig exemplaar. Ik zou hem eigenlijk plantaardige b-eau-terkoek moeten noem, of iets dergelijks.

Rebel als ik het ben, hou ik het gewoon lekker bij vegan boterkoek. Net zo lekker als de gewone, maar dan ontzettend plantbased.

Ingrediënten voor vegan boterkoek

  • 200 gram Flora Plant Ongezouten
  • 200 gram bloem
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 theelepel vanille-essence

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  2. Snijd de koude ‘boter‘ in blokjes en doe deze samen met de suiker, het bloem en de bakmeel in een kom. Voeg vervolgens het zout en de vanille-essence toe.
  3. Kneed alles goed door elkaar, totdat je een stevige bal hebt.
  4. Beleg een taartvorm (of boterkoekvorm) met een bakpapiertje en vet de randen in.
  5. Druk het boterkoekdeeg plat en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
  6. Schuif hem voor minimaal 25 minuten de oven in. Hij wordt niet zo bruin als de normale boterkoek, omdat hier geen ei doorheen zit.
  7. Laat de vegan boterkoek afkoelen en zet hem daarna minimaal 1 uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Geniet ervan!

Ga jij toch liever voor de ‘normale' boterkoek? Bekijk dan hier mijn lekkerste boterkoekrecepten. Uiteraard kan je hier de boter ook voor de plantaardige versie vervangen.

Gabriella

Bekijk de berichten

  • We hebben gister deze boterkoek gemaakt en vinden deze zeer geslaagd. Dank je wel voor het recept, makkelijk en snel te maken en superlekker!

    • Wat leuk om te horen, Yvette! :) Hij staat hier ook alweer op de planning, want het is echt een feestje om te maken en te eten.

  • Ga deze straks proberen te maken. Ben benieuwd!
    Voor een mooie bovenkant; Meng 2 eetlepels sojamelk met 1 theelepel ahornsiroop en bestrijk hiermee.

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden