Categorieën Eten is liefde

Pindakaas, oh Pindakaas! Wat houd ik toch van jou

Vroeger, lang geleden, ergens in de vorige eeuw, was pindakaas een slecht iets. Er zaten zo verschrikkelijk veel kcal in, dat kon nooit goed zijn voor de mens. Gelukkig voor jou, en nog het allermeest voor mij, zijn we vandaag de dag een stuk slimmer. 

Het slechte imago van pindakaas is ontstaan doordat er zoveel vet in zet. Veel mensen denken nog steeds dat vet iets is wat absoluut gemeden moet worden als je gezond eet, en dus werd ook onze vrolijke, oranje/bruine vriend in de ban gedaan. Wat deze mensen echter niet weten, is dat goede vetten een essentieel onderdeel (moeten) zijn van ons eetpatroon. Dan heb ik het uiteraard niet over chips en patat, maar wel over walnoten, avocado en… juist: pindakaas!

Waarom pindakaas zo'n tof vriendje is

Het klopt als een zwerende vinger dat er veel vet in pindakaas zit. Het geestige is alleen dat maar liefst 79% van die vetten van het goede soort zijn, namelijk: enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze gevalletjes zorgen er onder andere voor dat het LDL-cholesterol in je bloed wordt verlaagd. Ook zouden deze vetten een goede preventie zijn tegen veel kankersoorten.

Mijn allergrootste liefde dat is… Pindakaas

Daarnaast draagt eiwitrijke pindakaas bij aan het onderdrukken van je hongergevoel. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel pindakaas eten, globaal genomen minder kcal binnen krijgen dan mensen die weinig tot geen pindakaas eten. Alhoewel je dus tijdens het eten van pindakaas meer kcal tot je neemt, zorgen de eiwitten in dit heerlijke goedje ervoor dat je de rest van de dag minder druk hebt.

En weet je wat deze fantastische eiwitjes uit de pindakaas nog meer doen? Ze herstellen je gainz! Ik zie eiwitten altijd als kleine ambulances die retesnel door mijn lichaam razen om mijn (door het trainen) kapotte spieren van pleisters te voorzien. In pindakaas zitten verrassend veel ambulances, namelijk 25 gram per 100 gram pindakaas.

Bakken doe je met pindakaas

Sinds ik mijn grote liefde pindakaas nog beter heb leren kennen, is onze band alleen maar sterker geworden. Nu eet ik het niet alleen omdat ik het zo verschrikkelijk lekker vindt, maar ook om op een gezonde manier mijn macro's te halen. Daarnaast gebruik ik het ook vaak in mijn recepten. In deze overheerlijke dadelcake zit bijvoorbeeld een flinke schep verwerkt, en ook vind je het terug in de citroenkwarktaart.

Volgende week vertel ik je meer over het verschil tussen de verschillende soorten pindakaas! 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden