Eten is liefde

Intermittent fasting – Is dit de meest succesvolle afvalmethode?

In afval-land is het nooit saai. Het ene moment moeten we massaal aan de bleekselderijsap en de volgende dag bunkeren we eieren met bacon alsof er geen morgen meer komt. Dit keer is Intermittent Fasting een nieuwe ster aan het firmament (hoewel de methode vrij oud is). Goed nieuws: je mag alles! Slecht nieuws: maar wel maar een paar uur per dag.

Wat is Intermittent Fasting precies?

Intermittent Fasting (IF) is een vorm van vasten. Hierbij ontzeg je jezelf alles en eet en drink je niet. Je hebt verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld om de dag vasten of periodiek vasten.

De meest populaire manier is ‘time restricted fasting'. Hierbij eet je bijvoorbeeld 16 uur niet en 8 uur wel. In deze 8 uur stop je al je eetmomenten. Je schuift je ontbijt naar binnen, gevolgd door een tussendoortje, de lunch en daarna je diner. Hou er dus rekening mee dat je niet om 07.00 uur kan ontbijten en om 18.00 uur aan tafel te zitten voor het avondeten. Je moet er dan juist voor kiezen om je ontbijt op te schuiven naar bijvoorbeeld 11.00 uur, zodat je aan het begin van de avond ook een maaltijd kan eten.

De meeste mensen die aan Intermittent Fasting doen, drinken wel zwarte koffie in de tijd dat zij niet ‘mogen' eten. Dit zou namelijk je stofwisseling stimuleren.

Is dit echt de meest succesvolle afvalmethode?

Kijk, je valt natuurlijk alleen maar af als je minder binnen krijgt dan dat je verbruikt. Schuif jij in die 8 uur 3200 kcal naar binnen en zit je de rest van de dag op je kont, dan kom je gewoon aan. Dat moet je altijd in je achterhoofd houden.

Het voordeel van Intermittent Fasting is dat het geen dieet is. Het is echt een lifestyle die je redelijk simpel kan volhouden. De reden dat je afvalt, is dat je in die 8 uur dat je mag eten, nooit het aantal kcal propt dat je normaal gesproken zou nuttigen. Daarnaast skip je de moeilijke momenten, aangezien snacktijd buiten de ‘eet-tijd' valt.

Tenzij je pas om 14.00 uur ontbijt, maar ik kan me niet voorstellen dat je dan nog niet flauwgevallen bent.

Een ander voordeel is dat er heel veel mensen zijn die daadwerkelijk afvallen door het verkleinen van de tijd dat ze mogen eten. Als jij geen duidelijke structuur hebt in wat je eet, dan biedt IF je de nodige houvast.

Wat zijn de nadelen van Intermittent Fasting?

IF is geen hele sociale lifestyle. Je moet echt rekening houden met etentjes, borrels en andere sociale verplichtingen, anders moet je steeds nee verkopen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg (hallo, jouw ding is jouw ding), maar ik kan me voorstellen dat dit een heel groot nadeel is.

Daarnaast moet je ook voor Intermittent Fasting gewoon discipline hebben. Zoals ik eerder al aangaf, werkt de methode niet als je je in die 8 uur gewoon volpropt met allerlei lekkere dingen. De sleutel tot het succes van IF zit ‘m vooral in het korter maken van de tijd dat je KAN eten, maar het betekent niet dat je dan ook maar ALLES moet uitproberen.

Vasten is niet voor iedereen geschikt. Als jij snel last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel, dan zou ik dit niet aanraden. Je moet toch delen van de dag overbruggen zonder dat er iets in je maag zit en het normale leven gaat gewoon door.

Zelf ga ik het niet proberen, omdat ik tijdens het ontbijt moeilijk Mae kan overtuigen dat zij haar boterham (inclusief korstjes!) op moet eten als ik zelf alleen een espresso neem. Ik vind de levensstijl echter bijzonder interessant en ben dan ook benieuwd naar jouw succesverhaal!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden