Appeltaart heb ik nooit echt gewaardeerd. Mijn vader bakt er regelmatig 1 en iedereen vindt hem heerlijk, maar ik durfde hem, uit angst voor stukjes kleffe appel, nooit te proeven.

Toen ik mijn blog onder handen nam, zag ik dat ik vrij weinig klassieke recepten maak. Sterker nog, ik weet van heel veel basis baksels ook niet eens hoe dat moet! Daarom besloot ik in de voetsporen van mijn vader te treden en me ook te wagen aan de enige echte appeltaart.

Deze appeltaart maak je helemaal zelf

Het is zo leuk om zelf te maken, dat ik het recept wel met je moet delen! Van begin tot het einde, deze appeltaart maak je helemaal zelf. Aan het einde een klodder slagroom erop, eten als hij nog warm is en je hebt gegarandeerd een extreem tevreden buikje. 

Ingrediënten

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter + wat extra om in te vetten
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel + wat bloem om te rollen
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker (9 gram)
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 1,5 kilo goudreinetten
  • 200 gram rozijnen
  • 1 eetlepel speculaas- en koekkruiden
  • Sap van 1/2 citroen
  • Broodkruim of paneermeel

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Heeft jouw oven die temperatuur niet? Bak hem dan op 180 graden, maar pas de tijd dat de appeltaart in de oven staat, aan.
  2. Schil de goudreinetten en snijd deze in blokjes. Doe ze samen met de rozijnen en de speculaaskruiden in een kom en roer alles goed door elkaar. Sprenkel daarna de citroensap eroverheen.
  3. Snijd de boter in blokjes en doe deze samen met het zelfrijzende bakmeel, de basterdsuiker, vanillesuiker en – aroma in een beslagkom. Kneed alles stevig door elkaar totdat je 1 deegbal hebt.
  4. Vet je bakblik met met wat boter. Verdeel de deegbal in 3 stukken: 2 stukken van dezelfde grootte en 1 iets kleinere. Bestuif je aanrecht en je deegroller met een beetje bloem en rol 1 van de grotere stukken uit tot een bodem. Daarna maak je van het tweede grote stuk de zijkanten. Dit kan je het beste doen door 3 of 4 langere lappen te maken. Zorg er wel voor dat de bodem en de zijkant goed op elkaar aansluiten.
  5. Strooi op de bodem van appeltaart een dun laagje paneermeel/broodkruim. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appels wordt opgenomen. De appels met rozijnen doe je eroverheen.
  6. Als laatste maak je van het overgebleven deeg een mooi kunstwerkje. Dit kunnen streepjes zijn of als je heel creatief bent ook een rastertje. Klop 1 ei los en bestrijk de bovenkant ermee. Daarna schuif je hem voor 60 minuten in de oven.

Laat de appeltaart heel even afkoelen als je hem uit de oven haalt. Klop wat slagroom en snijd hem aan op het moment dat hij nog warm is. Ik weet zeker dat je dit heerlijk vindt. Geniet ervan! 

Bak je liever toch een andere taart? Kijk dan eens naar dit heerlijke gebakje

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden