Categorieën Friday Favorites

Voor de feestdagen: speculaas kerstkoekjes met stroop

Een klein meisje onderweg vergt voorbereiding. Niet alleen geestelijk en in de babykamer, maar ook op creatief gebied. Hartstikke leuk, een cheesecake of speculaas tiramisu, maar kinderen willen koekjes bakken! Dus ging ik alvast aan de slag met deze gezellige speculaas kerstkoekjes met stroop. 

Ingrediënten

De kerstkoekjes zijn in de maak.

  • 430 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 2 theelepels speculaas- en koekkruiden
  • 2 eetlepels stroop
  • 2 eieren
  • Een snufje zout
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels water

Extra benodigdheden 

  • Een poppetjes koekvorm (ik heb de mijne gekocht bij Flying Tiger)
  • Huishoudfolie

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Smelt de boter in een pan en doe daar de stroop bij. De suiker mag in een grote kom, waar je ook het boter-stroopmengsel bij doet. Roer alles goed door elkaar.
  3. Klop de eieren bij het beginnende beslag en zorg dat alles goed gemengd is. Daarna mogen ook de bloem, het zout en de koekkruiden erbij. Het makkelijkste is om het met je handen te kneden. Kleine noot: het plakt als een malle.
  4. Leg dus van tevoren al het stuk huishoudfolie klaar waar je het deeg in verpakt. Dit mag een half uur afkoelen in de koelkast.
  5. Mag je aanrecht schoon (en droog!), strooi er wat bloem overheen (vergeet daarbij ook je roller niet in te ‘bloemen') en rol je beslag uit. Als je goed rolt en steekt, dan kan je er ongeveer 10 poppetjes uithalen.
  6. Leg je koekjes op een bakplaat en schuif ze voor 10 minuten de oven in. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze kunnen een klein beetje uitlopen. Als ze mooi bruin zijn, mag je ze even laten afkoelen.
  7. Doe de poedersuiker in een kom en gooi daar voorzichtig 1 eetlepel water bij. Als het goed is, ontstaat er een soort glazuur. Is het erg dik? Doe er dan nog een beetje water bij.
  8. Als de poppetjes helemaal zijn afgekoeld, mag je ze versieren met het glazuur. Ik heb een strikje (van koekdeeg) en knoopjes gemaakt, maar uiteraard kan je hem op allerlei verschillende soorten manieren versieren! Ook leuk: met een klein beetje kleurstof in de poedersuiker, kan je verschillende soorten glazuur maken!

Geniet ervan! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden