Gabriella van Rosmalen

Food & Lifestyle

  • Lifestyle
    • Eten is liefde
    • Fit zijn is fijn
    • Zuchtjes wind
  • Mindset
  • Kleintjes
    • Lief Roosje – Dagboek
    • Lief Koekje – Dagboek
    • Lief Erwtje – Dagboek
    • Alles over baby’s
    • Mijn Erwtje en ik
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Toetjes
    • Borrelhapjes
    • Lekkere trek
    • Mama proof
    • Friday Favorites
  • Reviews
  • Over Gabriëlla
  • Contact

Voor de feestdagen: speculaas kerstkoekjes met stroop

23 december 2016 by Gabriella Leave a Comment

Een klein meisje onderweg vergt voorbereiding. Niet alleen geestelijk en in de babykamer, maar ook op creatief gebied. Hartstikke leuk, een cheesecake of speculaas tiramisu, maar kinderen willen koekjes bakken! Dus ging ik alvast aan de slag met deze gezellige speculaas kerstkoekjes met stroop. 

Ingrediënten

Kerstkoekjes

De kerstkoekjes zijn in de maak.

  • 430 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 2 theelepels speculaas- en koekkruiden
  • 2 eetlepels stroop
  • 2 eieren
  • Een snufje zout
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels water

Extra benodigdheden 

  • Een poppetjes koekvorm (ik heb de mijne gekocht bij Flying Tiger)
  • Huishoudfolie

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Smelt de boter in een pan en doe daar de stroop bij. De suiker mag in een grote kom, waar je ook het boter-stroopmengsel bij doet. Roer alles goed door elkaar.
  3. Klop de eieren bij het beginnende beslag en zorg dat alles goed gemengd is. Daarna mogen ook de bloem, het zout en de koekkruiden erbij. Het makkelijkste is om het met je handen te kneden. Kleine noot: het plakt als een malle.
  4. Leg dus van tevoren al het stuk huishoudfolie klaar waar je het deeg in verpakt. Dit mag een half uur afkoelen in de koelkast.
  5. Mag je aanrecht schoon (en droog!), strooi er wat bloem overheen (vergeet daarbij ook je roller niet in te ‘bloemen') en rol je beslag uit. Als je goed rolt en steekt, dan kan je er ongeveer 10 poppetjes uithalen.
  6. Leg je koekjes op een bakplaat en schuif ze voor 10 minuten de oven in. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze kunnen een klein beetje uitlopen. Als ze mooi bruin zijn, mag je ze even laten afkoelen.
  7. Doe de poedersuiker in een kom en gooi daar voorzichtig 1 eetlepel water bij. Als het goed is, ontstaat er een soort glazuur. Is het erg dik? Doe er dan nog een beetje water bij.
  8. Als de poppetjes helemaal zijn afgekoeld, mag je ze versieren met het glazuur. Ik heb een strikje (van koekdeeg) en knoopjes gemaakt, maar uiteraard kan je hem op allerlei verschillende soorten manieren versieren! Ook leuk: met een klein beetje kleurstof in de poedersuiker, kan je verschillende soorten glazuur maken!

Geniet ervan! 

Delen is lief!
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Opgeslagen onder: Friday Favorites Tagged With: Lekker & gezond

« Erwtjes dagboek – week 7
Erwtjes dagboek – week 8 »

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstcadeaus

Zoveel te geven tijdens Kerst

Over Gabriëlla

Een goede mama zijn (hoop ik dan), lekker en gezond in mijn vel zitten en een rustige kop hebben, kost een berg tijd en moeite, maar het lukt wel. Hoe? Door heel veel te vallen, nog vaker op te staan en vooral veel te schrijven. Lees verder..

Lekker koken

KokenKoken

Google Ads

Nieuw

  • In een klap reumapatiënt en veganist
  • Maggie’s dagboek – maand 13 en 14
  • Koekjes dagboek – maand 32 & 33
  • Maggie’s dagboek – maand 12
  • Goulash uit de slowcooker

Vers van de pers!

Blogs

  • Baby spam (143)
  • borrelhapjes (33)
  • De lekkerste recepten (71)
  • Diner (82)
  • Eten is liefde (70)
  • Fit zijn is fijn (48)
  • Friday Favorites (37)
  • homepage (610)
  • Lekkere trek (73)
  • Lief Erwtje – Dagboek (80)
  • Lief Koekje – Dagboek (58)
  • Lief Roosje – Dagboek (37)
  • Lunch (14)
  • Mama proof (7)
  • Mijn Erwtje en ik (47)
  • Mindset (84)
  • Ontbijt (31)
  • Reviews (48)
  • Toetjes (16)
  • Uncategorized (1)
  • Van hardlopen word je blij (3)
  • Zuchtjes wind (45)

Copyright © 2025 · Gezond met Gab is eigendom van Gabriella van Rosmalen - Tekstschrijver

Copyright © 2025 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in