Categorieën Eten is liefde

Waarom gezonde dingen je ook dik kunnen maken

Het is ook nooit goed. Ben je net helemaal into de avocado, walnoten en dadels, ga ik weer zeiken dat je ook daar dik van wordt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, aankomen van gezonde dingen, maar ik kan het uitleggen. Beloof je dat je daarna niet meer boos op me bent? 

Het ligt allemaal aan die stomme calorieën. Of je er nu wel of niet op let (sommige diëten zijn specifiek gericht op het tellen van deze boosaardige gevalletjes), je hebt er echt maar een bepaald aantal per dag van nodig. Bijvoorbeeld: met mijn huidige gewicht verbrandt mijn lichaam, als ik niet extra beweeg, rond de 1400 kcal. Stel voor dat ik een kantoordag heb en dat ik verder geen bijzondere beweging krijg, dan moet ik rond dat getal blijven om te voorkomen dat ik aankom.

Hebben wij weer

Jammer maar helaas: dat doen ze wel.

Het gemene van calorieën is dat ze ook in gezonde dingen zitten. In een avocado zitten bijvoorbeeld 225 kcal, 100 gram walnoten bevat al snel (en schrik niet) 700 kcal en als je een ons dadels eet, slik je zo 300 van die monstertjes door.

Als jij ‘s avonds lekkere trek hebt en je besluit een handje walnoten te nemen, dan maak je in principe een hele gezonde keuze. Je grijpt immers niet naar die zak chips, maar naar onbewerkt voedsel met veel gezonde vetten. Maar als je voor die dag je calorieënquotum al hebt bereikt, eet je eigenlijk te veel. Je lichaam heeft die extra kcal helemaal niet nodig en zal dit ook opslaan als reserve.

Alles in de app

Daarom zet ik onderaan veel recepten, zoals bij de chocoladereep, ook dat je uiteraard mag genieten, maar met mate. Of de calorieën nu via een gezonde of een ongezonde weg binnenkomen, maakt voor je lichaam niet zo veel uit. Het gaat erom dat je ze binnen krijgt! Of dit nu gebeurt via een patatje met of met een bord spinazie; uiteindelijk kom je aan dat voor jou cruciale aantal. En zodra je daar structureel boven komt, zal je dus aankomen.

Sinds dit o zo logische, maar tevens net zo lullige antwoord zich in mijn brein heeft genesteld, maak ik gebruik van een app waarin ik mijn eten kan tracken. Zelf gooi ik alles in Fat Secret, maar ook MyFitnessPal en Calorie Counter & Diet Tracker zijn veel gebruikte apps. Heel structureel lukt het me nog niet. Dit komt ook omdat ik op sommige dagen mijn vooraf ingestelde kcal-doel toch niet behaal. Maar over het algemeen vind ik het een handig hulpmiddel om te kijken wat ik al heb binnen gekregen en vooral wat ik nog mag!

Zijn we nu weer vriendjes?

De apps zijn ook een aanrader als je niet zeker weet hoeveel je precies eet op een dag. Het kan zomaar zijn dat je onbewust eet of dat je denkt dat iets laag is in kcal, terwijl die toch van grote invloed zijn op je totale score voor die dag. Mijn tip is om het een week uit te proberen. Leg je zelf nog geen doelen in de vorm van macro's op, maar kijk gewoon eens hoeveel je denkt dat je binnen krijgt en hoeveel dat daadwerkelijk is.

Nu ik je deze briljante tip heb gegeven zijn we toch zeker wel weer vriendjes?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden