Categorieën Eten is liefdehomepage

Hoe zit het met… toegevoegde suikers in producten?

Kinders, ik heb het gevoel dat ik weer even terug naar de basis moet. Niet voor mezelf, maar voor jullie. Eigenlijk voor iedereen die er de laatste tijd van die gekke gedachtes over eten op na houdt. Ik ga het jullie nog één keer uitleggen. 

Vorige week stopte de Albert Heijn met de verkoop van Monster vanwege het suikergehalte en deze week kwam in het nieuws dat diverse (barbecue)sausen ook enorm veel van dit goedje bevatten. Persoonlijk vond ik het niet schokkend, want ik ging er vanuit dat iedereen wist dat deze producten ongezond waren. Maar dat bleek toch anders. Bij heel Nederland hing de onderkaak zo'n beetje op de knieën van verbazing. “Goh, energydrank ongezond? Dat is effe gek.”

De voedingsindustrie voor dummy's

Maar lieve mensen bij wie de onderkaak zo'n beetje op de knieën hing, jullie weten toch dat alles wat bewerkt is, suiker bevat? Jullie snappen toch ook wel dat sausen niet dat mooie kleurtje en die heerlijke smaak van zichzelf hebben? En dan praat ik nog niet eens over de houdbaarheidsdatum. Alles wat lang mee moet gaan, er ongelooflijk lekker uit moet zien en ook nog eens fantastisch moet smaken, is bewerkt en voorzien van een tikkie ‘eau de fabrikant'.

Wat doet suiker met je lichaam?

Van mij mag je dit stukje ook overslaan en verder gaan met de volgende alinea, want echt leuk om te lezen is het niet. Maar op zich kan het geen kwaad om te ontdekken wat het overmatig (!) eten van suiker moet je doet:

  • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. En wat komt er na een piek? Juist, een dal. Omdat het in dit dal helemaal niet leuk is, geeft je lichaam aan dat je nog meer eten in je mond moet stoppen. Het gevolg is dat je jezelf overeet en dat je aankomt.
  • Suiker kan het risico op diverse soorten kanker en hart- en vaatziekten flink verhogen.
  • Een overschot aan suiker veroorzaakt diabetes type 2. Dit is een van de snelst groeiende ziektes op dit moment.
  • Een teveel aan suiker kan worden omgezet in vetzuren, welke weer gekoppeld worden aan aderverkalking. Het gevolg hiervan zou een hersenbloeding kunnen zijn.

Op de brandstapel ermee!

Of toch niet. Een mens heeft namelijk ook gewoon suikers nodig om te kunnen functioneren. Het zijn evengoed bouwstenen om de dag mee door te komen. De brandstapel is dus absoluut niet nodig.

Waar je wel op kunt letten, is dat je niet over het aantal gram voorgeschreven suikers heen gaat. Dat betekent dat je onder de 90 gram suikers moet blijven, en hier vallen zowel de toegevoegde als de natuurlijke gevalletjes onder.

Tips, tricks en trucs om te minderen met suiker

Maar ja, veel mensen zijn veranderd in een ASJ a.k.a Anonieme SuikerJunk. Probeer dan maar eens af te kicken. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee het zeker moet lukken:

  • Skip de frisdrank! Stoppen met het drinken van kcal is sowieso een goed idee (het kan zo 300 tot 500 kcal per dag schelen), maar de cola laten staan zorgt er ook voor dat je veel minder suiker binnen krijgt.
  • Eet vers! Maak zelf tomatensaus voor over de pasta, bak je eigen koekjes en kies voor zelfgemaakte granola in plaats van de muesli uit de supermarkt. Zo weet je precies wat er allemaal in je eten zit.
  • Gebruik natuurlijke alternatieven! Van aspartaam weten we inmiddels dat dat niet veel gezonder is dan suiker, maar er zijn ook genoeg natuurlijke en goede alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan pure honing, agave siroop en fruit. Ik kan je verzekeren dat havermout met geprakte banaan net zo zoet is dan wanneer je suiker gebruikt.
  • Zet door! De kans is groot dat je de eerste week hoofdpijn krijgt, maar dat is ook meteen het punt dat je door moet zetten. Niemand heeft ooit iets bereikt door op te geven.

photo credit: 28-03-10 Yummy ~ Explored 🙂 via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden