Gabriella van Rosmalen

Food & Lifestyle

  • Lifestyle
    • Eten is liefde
    • Fit zijn is fijn
    • Zuchtjes wind
  • Mindset
  • Kleintjes
    • Lief Roosje – Dagboek
    • Lief Koekje – Dagboek
    • Lief Erwtje – Dagboek
    • Alles over baby’s
    • Mijn Erwtje en ik
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Toetjes
    • Borrelhapjes
    • Lekkere trek
    • Mama proof
    • Friday Favorites
  • Reviews
  • Over Gabriëlla
  • Contact

Hoe zit het met… toegevoegde suikers in producten?

10 augustus 2016 by Gabriella Leave a Comment

Kinders, ik heb het gevoel dat ik weer even terug naar de basis moet. Niet voor mezelf, maar voor jullie. Eigenlijk voor iedereen die er de laatste tijd van die gekke gedachtes over eten op na houdt. Ik ga het jullie nog één keer uitleggen. 

Vorige week stopte de Albert Heijn met de verkoop van Monster vanwege het suikergehalte en deze week kwam in het nieuws dat diverse (barbecue)sausen ook enorm veel van dit goedje bevatten. Persoonlijk vond ik het niet schokkend, want ik ging er vanuit dat iedereen wist dat deze producten ongezond waren. Maar dat bleek toch anders. Bij heel Nederland hing de onderkaak zo'n beetje op de knieën van verbazing. “Goh, energydrank ongezond? Dat is effe gek.”

De voedingsindustrie voor dummy's Suiker

Maar lieve mensen bij wie de onderkaak zo'n beetje op de knieën hing, jullie weten toch dat alles wat bewerkt is, suiker bevat? Jullie snappen toch ook wel dat sausen niet dat mooie kleurtje en die heerlijke smaak van zichzelf hebben? En dan praat ik nog niet eens over de houdbaarheidsdatum. Alles wat lang mee moet gaan, er ongelooflijk lekker uit moet zien en ook nog eens fantastisch moet smaken, is bewerkt en voorzien van een tikkie ‘eau de fabrikant'.

Wat doet suiker met je lichaam?

Van mij mag je dit stukje ook overslaan en verder gaan met de volgende alinea, want echt leuk om te lezen is het niet. Maar op zich kan het geen kwaad om te ontdekken wat het overmatig (!) eten van suiker moet je doet:

  • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. En wat komt er na een piek? Juist, een dal. Omdat het in dit dal helemaal niet leuk is, geeft je lichaam aan dat je nog meer eten in je mond moet stoppen. Het gevolg is dat je jezelf overeet en dat je aankomt.
  • Suiker kan het risico op diverse soorten kanker en hart- en vaatziekten flink verhogen.
  • Een overschot aan suiker veroorzaakt diabetes type 2. Dit is een van de snelst groeiende ziektes op dit moment.
  • Een teveel aan suiker kan worden omgezet in vetzuren, welke weer gekoppeld worden aan aderverkalking. Het gevolg hiervan zou een hersenbloeding kunnen zijn.

SuikerOp de brandstapel ermee!

Of toch niet. Een mens heeft namelijk ook gewoon suikers nodig om te kunnen functioneren. Het zijn evengoed bouwstenen om de dag mee door te komen. De brandstapel is dus absoluut niet nodig.

Waar je wel op kunt letten, is dat je niet over het aantal gram voorgeschreven suikers heen gaat. Dat betekent dat je onder de 90 gram suikers moet blijven, en hier vallen zowel de toegevoegde als de natuurlijke gevalletjes onder.

Tips, tricks en trucs om te minderen met suiker

Maar ja, veel mensen zijn veranderd in een ASJ a.k.a Anonieme SuikerJunk. Probeer dan maar eens af te kicken. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee het zeker moet lukken:

  • Skip de frisdrank! Stoppen met het drinken van kcal is sowieso een goed idee (het kan zo 300 tot 500 kcal per dag schelen), maar de cola laten staan zorgt er ook voor dat je veel minder suiker binnen krijgt.
  • Eet vers! Maak zelf tomatensaus voor over de pasta, bak je eigen koekjes en kies voor zelfgemaakte granola in plaats van de muesli uit de supermarkt. Zo weet je precies wat er allemaal in je eten zit.
  • Gebruik natuurlijke alternatieven! Van aspartaam weten we inmiddels dat dat niet veel gezonder is dan suiker, maar er zijn ook genoeg natuurlijke en goede alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan pure honing, agave siroop en fruit. Ik kan je verzekeren dat havermout met geprakte banaan net zo zoet is dan wanneer je suiker gebruikt.
  • Zet door! De kans is groot dat je de eerste week hoofdpijn krijgt, maar dat is ook meteen het punt dat je door moet zetten. Niemand heeft ooit iets bereikt door op te geven.

photo credit: 28-03-10 Yummy ~ Explored 🙂 via photopin (license)

Delen is lief!
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Opgeslagen onder: Eten is liefde, homepage

« Gevulde portobello met pastinaak
Update #11: het leven (en lichaam) na de trouwjurk, foto’s 2.0 en leuk nieuws! »

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstcadeaus

Zoveel te geven tijdens Kerst

Over Gabriëlla

Een goede mama zijn (hoop ik dan), lekker en gezond in mijn vel zitten en een rustige kop hebben, kost een berg tijd en moeite, maar het lukt wel. Hoe? Door heel veel te vallen, nog vaker op te staan en vooral veel te schrijven. Lees verder..

Lekker koken

KokenKoken

Google Ads

Nieuw

  • In een klap reumapatiënt en veganist
  • Maggie’s dagboek – maand 13 en 14
  • Koekjes dagboek – maand 32 & 33
  • Maggie’s dagboek – maand 12
  • Goulash uit de slowcooker

Vers van de pers!

Blogs

  • Baby spam (143)
  • borrelhapjes (33)
  • De lekkerste recepten (71)
  • Diner (82)
  • Eten is liefde (70)
  • Fit zijn is fijn (48)
  • Friday Favorites (37)
  • homepage (610)
  • Lekkere trek (73)
  • Lief Erwtje – Dagboek (80)
  • Lief Koekje – Dagboek (58)
  • Lief Roosje – Dagboek (37)
  • Lunch (14)
  • Mama proof (7)
  • Mijn Erwtje en ik (47)
  • Mindset (84)
  • Ontbijt (31)
  • Reviews (48)
  • Toetjes (16)
  • Uncategorized (1)
  • Van hardlopen word je blij (3)
  • Zuchtjes wind (45)

Copyright © 2023 · Gezond met Gab is eigendom van Gabriella van Rosmalen - Tekstschrijver

Copyright © 2023 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in