Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met… noten?

Noten zijn helemaal hip op het moment. En dan heb ik het niet over de lekkere van Duyvis, die met dat krokante jasje, maar juist de ongebrande variant. Dat noten veel goede eigenschappen hebben, is een vaststaand feit. Het is echter bij veel mensen niet bekend dat ze ook veel vetten (dus veel kcal) bevatten. Hoe zit het nou precies met die noten? 

Waarom noten gezond zijn

Het zal je misschien verbazen, maar zo'n klein nootje bevat echt een compleet woordenboek aan gezonde eigenschappen. Zo zitten er veel goede vetten in noten (kijk maar naar pindakaas) en ook lopen ze over van de omega 3. Daarnaast zouden ze cholesterolverlagend werken, wat weer zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum loopt dit zelfs op tot wel 30%!

En nu we toch bezig zijn met de positieve kanten van de noot, vergeet vooral de eiwitten niet. Eiwitten zorgen voor spieropbouw en -herstel en zijn essentieel in een uitgebalanceerd dieet. Ook zijn ze een prima huisbaas voor verschillende vitamines zoals vitamine B1 en E.

Welke noten zijn het gezondst?

Om er zeker van te zijn dat je echt een goede keuze maakt, heb ik de drie meest gezonde noten voor je op een rijtje gezet:

Hazelnoten

De hazelnoot is de ideale vleesvervanger omdat het veel proteïne, koolhydraten en vezels bevat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem tot voor kort ook alleen uit de Tony-reep kende, maar door je yoghurt is hij ook heerlijk!

Pecannoten

Deze noot bevat samen met de walnoot de meeste anti-oxidanten. En weet je wat die doen? Die beschermen je lichaam als een malle. Ook zit er veel foliumzuur, vitamine A en E, calcium, magnesium en zink in de pecannoot. Nog op zoek naar een lekker recept met deze vriendjes? Kijk dan eens naar mijn gezonde kwarktaart!

Amandelen

De amandel moet je koesteren als je een hekel hebt aan rimpels. Dit lekkere dingetje doet namelijk zijn uiterste best om huidveroudering tegen te gaan. En daarnaast trekt hij ook nog eens ten strijde tegen hart- en vaatziekten. De amandel is al heerlijk van zichzelf, maar als je ze bestrooit met lekkere kruiden en eventjes roostert in de oven, zijn ze helemaal heerlijk.

Heeeerrrrlijk genoten… met mate

Ben je teleurgesteld omdat de kruidnoot en de pepernoot er niet tussen staan? Helaas! Maar geloof me, als je deze knappe kanjers een kans geeft, weet ik zeker dat ze je niet teleurstellen. Eet er alleen niet te veel van. Zoals ik aan het begin al zei, bevatten noten veel vetten en dus kcal. Een kcal-overschot, veroorzaakt door noten, telt net zo hard als wanneer het veroorzaakt wordt door patat. Geniet dus weer met mate.

photo credit: via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden