Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met…. brood?

Iedere week een nieuwe ‘Hoe zit het met..' verzinnen is niet moeilijk. De voedingswereld puilt uit van producten waar nog meer dan genoeg vragen over zijn. Alleen het begint me op te vallen dat alle onderwerpen zo'n beetje taboe zijn in de ‘fitgirl-wereld', terwijl ze niet altijd slecht voor je zijn.

Brood is ook absoluut een verboden woord in het land van de spierballen. Natuurlijk, iedereen eet het wel, maar het imago van Nederlands meest gegeten product is bar slecht. Het is nog hipper om jezelf met een zak patat met mayo te fotograferen, dan met een bruin bammetje met kaas. Dus vandaar de vraag: is brood echt niet goed voor je, of doet iedereen er gewoon mega panisch over?

Brood.. daar zit wat in. Of toch niet?

En toch ziet het er heerlijk uit…

Zelf ben ik geen fan van brood. Of laat ik het beter zeggen: ik ben niet echt fan van broodbeleg. Veel beleg maakt brood heel droog en daar wordt het niet beter van. Smeuïge dingen die ik dan wel weer lekker vindt op een bolletje, zoals salades, zijn vaak ongezond. Vandaar dat ik boterhammen maar laat voor wat het is.

Maar is brood zelf nou echt zo slecht? Dat hangt af van het soort dat je kiest. Het brood dat we nu eten, is niet hetzelfde als dat van 50 jaar geleden. Toen werden er nog goede ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig gaat het niet om hoe goed het tarwe is, maar om hoeveel tarwe er is. Er moeten immers heel wat mondjes gevoed worden.

Het tarwe wat in veel broden gebruikt wordt, kan hierdoor een anti-nutriciënt bevatten, namelijk fytinezuur. Nee, dat is niet giftig, maar ook niet handig. Dit zorgt er namelijk voor dat bepaalde stoffen niet opgenomen worden door het lichaam. Denk hierbij aan mineralen zoals calcium, zink, magnesium en ijzer.

Technisch gezien kan je dus stellen dat er in het brood van tegenwoordig helemaal niet zoveel (gezonde) voedingsstoffen meer zitten. Is het bijzonder slecht en word je er onwijs dik van? Nee, dat niet. Maar we kunnen wel concluderen dat het meer ‘vullen dan voeden' is, om maar met de wijze woorden van Wilfred Genee te spreken.

Oké, het brood zetten we bij grof vuil!

Nou, dat hoeft nou ook weer niet. Er zijn namelijk ook heel wat broodsoorten die op een meer ambachtelijke manier worden gemaakt en zo wel veel goede voedingsstoffen bevatten. Een aantal voorbeelden op een rijtje:

Biologisch volkorenbrood

Het tarwe dat in dit soort brood zit, wordt nog echt gebruikt waar goed voor is: stevig, vullend brood. Geen doorgefokte tarwekiempjes die van voren niet meer weten dat ze van achteren leven, maar gewoon een lekker bammetje! 

Brood van spelt of rogge

En dan heb ik het niet over de triangeltjes die je bij de Appie vindt. Deze bestaan namelijk nog steeds uit 97% ‘foute' tarwe en 3% spelt/rogge. Nee, dan ben je beter af bij de bakker. Breng daar eens een bezoekje om te zien wat voor knapperds er allemaal op je wachten. 

Zuurdesembrood

Ik vind dit soort brood zo lekker! Nu hoor ik je wel denken: dit is ‘wit', hoe kan het dan gezond zijn? Door de langere rijstijd van dit brood, verdwijnt het anti-nutriënt waar ik het eerder over had. Daarnaast bevat het een melkzuurbacterie die een goede uitwerking kan hebben op je darmen! 

En dan nu… de tip!

Want een dag geen tip gegeven, is een dag niet geleefd. Die voor vandaag luidt:

Vervang 2 of 3 keer per week je boterhammen als lunch voor iets anders.

Denk hierbij aan een lekkere salade of een simpele soep. Of je nu met je zakje gevuld met kadetjes over de afdeling loopt, of met een bakje salade, dat maakt toch niet zo uit?

Eet jij veel brood of heb je een goede reden om dat juist niet te doen? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook

photo credit: San Daniele prosciutto, provolone, rocket AUD12 – DOC Espresso, Carlton via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden