Categorieën Eten is liefde

Alcohol en afvallen – helemaal naar de k…. omkommer!

Man, die warme dagen doen wat met me. Spontaan krijg ik zin in liters ijs (waar je niet aan moet toegeven – ik heb een beter alternatief) en avonden hangen op terrasjes met bitterballen en…. alcohol. Waar ik in de winter totaal geen moeite had om het glaasje wijn te laten staan, krijg ik nu door de warmte steeds vaker zin in rosé en Radler. 

En nu hoor ik je denken: ‘Wat kan zo'n wijntje nou voor kwaad?' Niet veel inderdaad, maar als jij gezellig aan het borrelen bent, drink jij dan maar 1 wijntje? Of worden het er stiekem 2, 3 of misschien nog wel veel meer?

Vreetaanvallen

170 kcal per glas – just saying…

Bij mij is dat laatste dus wel het geval. Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik tegenwoordig niet zo goed meer tegen alcohol kan waardoor het aantal glazen ook beperkt blijft. De laatste keer dat ik dronk, was tijdens de Nacht van Oranje. Het programma varieerde van de Snollebollekes tot Django Wagner, dus je begrijpt dat hossen iets beter ging op een wit wijntje dan op een glas Spa rood.

Natuurlijk heb ik genoten en vond ik het fijn om weer eens ‘gewoon' mee te kunnen doen met de rest. Maar als je me vraagt of het ‘alle ellende' (het slechte slapen, de semi-kater, de opgeblazen buik en alle vreetaanvallen de dag erna) waard was, dan is mijn antwoord toch echt nee.

Een slok met de waarde van een droptoffee

Daarnaast kon ik het aantal kcal wat ik binnenkreeg ook niet uit mijn hoofd zetten. En nee, dat is niet obsessief. Het is vooral een focus die ik probeer te krijgen. Het voelt gewoon krom om aan de ene kant onwijs mijn best te doen met voeding en sporten, terwijl ik gerust op een avond 500 kcal (!!) aan wijn naar binnen tik. Een slok wijn staat bijna gelijk aan een droptoffee en tegen dat snoepje zeg ik ook nee. Waarom zou ik dat dan niet tegen een glas alcohol doen?

Gaat het dan echt niet samen?

Als je echt wilt afvallen, kan je de glazen bier, de bellen wijn en de zoete mixdrankjes inderdaad maar beter laten staan. Niet alleen bevat alcohol zoals gezegd veel kcal, maar het houdt ook nog eens vocht vast. Daarnaast heeft het bij veel mensen het snaai-effect: je krijgt trek in lekkere, vette dingen. Bij een biertje hoort een bitterbal en eigenlijk kan een broodje kebab ook niet ontbreken als afsluiter van een avondje stappen.

Zwalkende pootjes versus stijve pootjes

Daarom kan je je alcoholinname maar beter begrenzen. Zo ontwijk je niet alleen de kcal die aan het drankje plakken, maar ook al die vervelende gevalletjes die er standaard bij lijken te horen.

Uiteraard zijn er nog genoeg momenten waarop je eventueel wel wat kan drinken. Die momenten plan ik ook in, zoals bijvoorbeeld straks op mijn vrijgezellenfeest (als ik die krijg natuurlijk wink wink) en op mijn bruiloft. Maar voor de rest houd ik mijn poot stijf. Het nemen van een glas wijn of iets anders blijft gewoon een uitzondering in plaats van de regel.

Hoe zit het bij jou? Ben jij wel goed bezig, maar kan je toch dat glaasje alcohol niet laten staan? Of is dat jouw geluksmomentje een keer per week? Ik ben benieuwd! 

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Probeer Vodka met Spa Rood en stukjes rode vruchten. Dan valt het reuze mee en is het hartstikke gezellig :)

    • Is inderdaad een van de 'betere' keuzes, goeie! Maar ik ben ook uiterst gezellig zonder hoor :) (vind ik zelf)

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden