Categorieën Eten is liefde

5 supersimpele tips waardoor gezond eten een eitje wordt

Een aantal blogs geleden heb ik uitgelegd dat ik niet (en ik herhaal, niet) aan het diëten ben. Op je voeding letten, lekker veel bewegen en een overdaad aan alcohol uit je dagelijkse inname schrappen, betekent namelijk niet meer dan dat je gezond bezig bent. 

Diëten zijn vaak moeilijk, ingewikkeld en lastig vol te houden. Je mag zo weinig dat je op een gegeven moment nog liever op een metalen stoelpoot knaagt, dan op je zoveelste wortel. Uiteraard sluit ‘gezond eten' ook een aantal productgroepen uit (dagelijks frietjes met mayo behoort helaas tot die categorie), maar is in zoveel opzichten zoveel makkelijker vol te houden! Met deze tips kom je alvast een heel eind.

1. Koop het niet

O zo simpel, maar o zo effectief. Iets wat je niet in huis hebt, kan je ook niet eten. Laat die chips in de supermarkt liggen en vermijdt de bakker zodat je geen kaascroissantjes mee naar huis kan smokkelen. En ja, je houdt jezelf enorm voor de gek als je denkt dat een speltcroissant met een shitload aan kaas wel gezond is. Wil je toch iets in huis hebben om te snacken? Maak het zelf! Deze healthy bonbons en kruidnoten zijn een aanrader! Ook van pure chocolade (minimaal 60%) mag genoten worden.

2. Vries je restjes in

Het gaat om de balans: de blondie van afgelopen weekend

Ik heb het geluk dat ik een groot gedeelte van mijn werkweek aan mijn eigen keukentafel doorbreng. In principe heb ik dus alle tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Daarom is mijn tweede tip: vries je restjes in! Maak je een keer stamppot van zoete aardappel? Gooi het in de vriezer! Heb je volkoren pasta over? Mik erbij! Op dagen dat je dodelijk vermoeid thuis komt en je eigenlijk geen zin meer hebt om te koken, haal je gewoon een bakje uit de vriezer in plaats van pizza te bestellen. Houd jij weer geld in je zak en hoeft die arme pizzaboer niet op zijn scootertje helemaal naar je toe.

3. Prep, prep en nog meer prep

Toen ik nog 36 uur per week op kantoor zat, was dit altijd mijn grootste valkuil: het eten in de kantine. De kroketten vlogen je om je oren en soms lagen er van die heerlijke, ongezonde, vette hartige taartjes die ik niet kon weerstaan. Onwijs fout natuurlijk. Als je gewoon je eigen bakje met (lekkere!) lunch meeneemt, is er niets aan de hand. Ik leg de nadruk wel op lekkere, want als je een bakje met drie schijfjes komkommer meeneemt, wint dat het natuurlijk nooit van een broodje frikadel speciaal met extra mayo.

4. Zorg dat je lekker blijft eten

En dat brengt mij meteen bij punt 4: zorg dat je lekker blijft eten. Gezonde voeding is namelijk geen synoniem voor vies (wat heel veel mensen gek genoeg wel denken). Neem bijvoorbeeld mijn diner van afgelopen week: een volkoren wrap met zelfgemaakte tomatensaus, magere coburgerham, paprika, champignons en een klein beetje mozzarella. 10 minuten in de hete luchtoven op 190 graden en je hebt zo een lekkere tortizza op je bord liggen! Anders? Jazeker. Minder lekker dan een gewone pizza? Absoluut niet.

Zolang je lekker blijft eten, is het volhouden van je nieuwe, gezonde levensstijl appeltje eitje. Er zijn zoveel lekkere gerechten die gezond zijn en waar je ook nog eens heel blij van wordt.

5. Ontzeg jezelf niet alles

Als jij het voor altijd volhoudt zonder een patatje, een gebakje of een glaasje wijn, moet je dat natuurlijk vooral doen. Maar af en toe iets ongezonds eten, is echt niet erg. Het gaat namelijk om de balans. Ik eet 5 dagen per week heel gezond, op zaterdag geniet ik van patatjes, chips of  een lekkere lunch en op zondag eet ik vaak onregelmatig (dus geen 6 keer per dag). Omdat ik weet dat er in het weekend iets lekkers op me wacht, vind ik het niet erg om doordeweeks de lekkere (ongezonde) dingen te laten staan.

En, wat zei ik je? Easypeasy toch!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden