Diner

Rode kool stamppot – oma’s recept!

Alhoewel ik ook weleens in de zomer stamp, blijven de herfst en winter toch mijn favoriete stamppot seizoenen, helemaal omdat ik dan weer heerlijke stamppotten a la grootmoeders kan maken. Dit keer ging ik niet aan de slag met een peen-en-uien of andijvie variant, maar koos ik voor een overheerlijke rode kool stamppot volgens oma's recept.

Uiteraard kan je dit heerlijke recept los van elkaar eten en hoef je er geen stamppot van te maken. Vegetarisch is het ook een enorm lekker maaltje voor op een koude avond. Deze zelfgemaakte oma's rode kool stamppot flans je zo snel in elkaar dat je nooit meer voor een potje rode kool hoeft te kiezen! 

Waarom is dit rode kool stamppot volgens oma's recept?

Je kan deze lekkere stamppot op verschillende manieren klaarmaken, maar er is maar een echte klassieker: die met appeltjes, laurier en kaneel. Die ingrediënten zorgen voor een echte, authentieke smaak die je echt niet terugvindt in een potje uit de supermarkt.

Een bijkomend (groot!) voordeel van deze zelfgemaakte rode kool stamppot is dat er ook geen toevoegde suiker in zit. De appels maken het zoet, evenals de kool, en daardoor is er geen extra zoetstof nodig. Geweldig als je het mij vraagt, want we krijgen al genoeg suiker binnen op een dag.

Het is wel belangrijk dat je goede pannen hebt, zodat oma's rode kool stamppot extra lekker smaakt. Ik gebruik bijvoorbeeld de kookpannen van Hema waar ik al tijden enorm enthousiast over ben.

Ingrediënten voor rode kool stamppot

  • 500 gram verse (gesneden) rode kool
  • 2 zoetzure appels
  • 1,5 kg stamppot aardappelen
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 50 ml melk
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • 50 ml appelazijn
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 snufje zout
Lekker met rookworst, maar ook vegetarisch!

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Schil de aardappelen en breng deze aan de kook. Als ze gaar zijn, draai je het vuur uit maar laat je ze nog wel even in het water. Zo worden ze net wat zachter en zijn ze makkelijker te stampen.
  2. Doe de verse rode kool met een klein laagje water (reken op 2 á 3 centimeter water dat boven de rode kool uitkomt), de appelazijn, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en gemberpoeder in een pan en breng het aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur iets zachter (let er wel op dat het blijft koken!) en laat je het 10 minuten met rust.
  3. Snijd de appel in stukjes en doe deze na die 10 minuten bij de rode kool. Laat het dan nog 5 minuten zachtjes koken. Giet vervolgens het water af en vis de laurierblaadjes en het kaneelstokje eruit.
  4. Warm de melk op in de magnetron (40 seconden op de hoogste stand) en doe deze samen met de roomboter bij de aardappelen. Stamp alles goed door elkaar, totdat je een puree hebt. Spatel vervolgens de rode kool erdoorheen.
  5. Vergeet niet te proeven! Kan de zelfgemaakte oma's rode kool stamppot nog een vleugje zout gebruiken? Of zou een beetje extra gember niet misstaan? Voeg het nog snel even toe!

Het voordeel van deze stamppot is dat je hem kan invriezen, mits je hem niet in 1 keer hebt opgegeten natuurlijk. Geniet ervan! 

*Dit artikel bevat affiliate links. Dat kost jou helemaal niets, maar levert mij per click of aankoop een percentage op.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden