Diner

Hartige vistaart met doperwten en citroen

Normaal gesproken maak ik mijn gerechten aan de hand van ingrediënten die ik lekker vind en waarvan ik denk dat ze bij elkaar passen. Maar bij deze hartige vistaart met doperwten en citroen heb ik eens wild gedaan. Ik besloot de Smaakbijbel erbij te pakken en die zei dat makreel en tonijn heel goed samengaan met het zoete van de doperwten en het zure van de citroen. 

En ik kan niet anders dan dit wijze boek gelijk geven. Het is natuurlijk ook niet voor niets een ‘bijbel', dus verstand heeft ‘ie er wel van.

Doordat er bladerdeeg in zit, wil ik deze hartige vistaart niet per se gezond noemen. Dan had ik namelijk voor een andere bodem moeten kiezen. De doperwten, citroen en vette vis hebben daarentegen ook weer een heleboel goede eigenschappen, dus hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel.

Nog een tipje vooraf: ik heb oesterzwammen gebruikt omdat die een bijzondere, nootachtige smaak hebben. Uiteraard kan je ze ook gewoon vervangen door champignons.

Ingrediënten voor hartige vistaart met doperwten en citroen

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 blikje tonijn op waterbasis
  • 1 blikje makreel op waterbasis
  • 2 citroenen
  • 500 gram diepvries doperwten
  • 150 gram oesterzwammen
  • 3 eieren
  • 150 gram zuivelspread light
  • 25 gram roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 1 mespunt zout
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels paneermeel

Extra benodigdheden: 

  • 1 lage taartvorm

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Haal ook direct het bladerdeeg en de doperwten uit de vriezer.
  2. Snijd de oesterzwammen in stukjes. Doe 20 gram roomboter in de pan en bak oesterzwammen samen met de teen knoflook mooi bruin.
  3. Rasp de schil van 2 citroenen en doe deze samen met de sap van 1,5 citroen in een beslagkom. Voeg de eieren en de zuivelspread toe en mix dit door elkaar totdat je 1 geheel hebt. Ik heb dit met een handmixer gedaan, maar je mag natuurlijk ook heel hard kloppen.
  4. Doe hier vervolgens de oesterzwammen, makreel (zonder het vocht, dat giet je af), tonijn (idem), doperwten, het zout en de peper toe en roer alles met de hand goed door elkaar.
  5. Vet de taartvorm in met de 5 gram boter die je over hebt en beleg hem vervolgens met het bladerdeeg. Zorg ervoor dat de randjes mooi op elkaar aansluiten. Daarna strooi je een mooi dun laagje paneermeel over de bodem.
  6. Giet het vismengsel eroverheen en zet de taart voor 35 minuten in de oven.

De hartige vistaart met doperwten en citroen is klaar zodra ook de binnenkant mooi bruin is geworden. Je kan het zowel warm als koud eten en je bewaart hem met gemak 1 dag in de koelkast. Geniet ervan!

Andere recepten voor het avondeten vind je hier!  

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Ik heb een vraag over de stoofvlees uit de slowcooker er staat bij mij geen reactie vakje dus doe ik het even hier. Sorry.. In de ingrediënten lijst staan wortelen maar wanneer moeten die erbij? Tegelijk met de andere groente ?

    • Hi Tamara, bedankt voor je berichtje! Ik zie inderdaad dat ik de wortels vergeten ben bij het recept. Ze moeten samen met de andere groenten in de slowcooker. Ik heb het recept direct aangepast. Maar goed dat jij scherp bent ;).

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden