Diner

Gnocchi met salieboter en makreel

Gnocchi is een van mijn favoriete ‘koolhydraten'. Vooral als ze gebakken zijn, mag je me er echt voor wakker maken. Alleen heb ik nog niet door hoe je het precies uitspreekt. Is het knotsji of knokki? Hoe je het ook onder woorden brengt, het blijft een voortreffelijk product. Helemaal als je het zelf maakt en ook nog eens combineert met lekkere ingrediënten. Wanneer maak jij deze heerlijke gnocchi met salieboter en makreel? 

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om voor gnocchi uit de supermarkt te gaan, maar de uitdaging is natuurlijk om ze zelf te maken. Hier ben je, met kooktijd, ongeveer een uur mee bezig, dus hou daar rekening mee. 

Het recept is geschikt voor 3 tot 4 personen en de gnocchi vallen door de parmezaanse kaas iets zwaarder dan de ‘gewone' variant. Mocht je zeker willen zijn dat je genoeg hebt, gebruik dan iets meer makreel en spinazie. Kies je liever voor vegetarisch? Laat dan de makreel lekker weg en voeg gewoon extra groenten toe! 

Ingrediënten voor gnocchi met salieboter en makreel

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 1 heel ei
  • 1 eidooier
  • 20 gram parmezaanse kaas + om over het gerecht heen te strooien
  • 100 gram bloem + om je werkblad mee te bestrooien
  • 160 gram makreel uit blik (uitlekgewicht)
  • 300 gram verse spinazie
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 1 bosje salie (ongeveer 30 gram)
  • 1 teen knoflook
  • Zout
  • Peper

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Breng ruim water aan de kook en schil ondertussen de kruimige aardappels. Doe ze in het water en kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze daarna nog 10 minuten uitdampen met de deksel op de pan. Stamp ze vervolgens fijn met een stamper. Zie je nog veel stukjes? Haal de puree dan door een zeef. Dit heb ik ook gedaan en hier krijg je uiteindelijk een veel gladder beslag van.
  2. Breng weer een ruime pan water aan de kook.
  3. Zodra de aardappels handwarm zijn, voeg je 1 heel ei en 1 eidooier toe. Ook doe je de bloem, parmezaanse kaas en een snufje zout erbij. Kneed met je handen alles goed door elkaar. Het is een plakkerig geheel, dus zorg ervoor dat je alles voor de volgende stappen al bij de hand hebt.
  4. Verdeel het beslag in delen (ik heb het in 3 keer gedaan) en bestrooi je werkblad met bloem. Rol 1 deel uit tot een lange worst en hak het in stukjes van 3 cm. Vervolgens druk je de bovenkant van je vork in het ‘kussentje', zodat je mooie ribbeltjes krijgt. Herhaal dit totdat je een hele berg hebt.
  5. Kook de gnocchi in delen, zodat ze allemaal de ruimte hebben om gaar te worden. Dit is zover wanneer ze naar boven komen drijven. Vaak gebeurt dit al na 2 of 3 minuten.
  6. Smelt de boter in de pan en kneus de verse salie. Dit doe je door ze tussen je handen te wrijven. Wat ruikt dat lekker, he!? Plet tegelijkertijd het teentje knoflook en doe de ingrediënten bij de boter. Kijk uit dat je boter niet te bruin wordt, want dit smaakt bitter.
  7. Doe, wederom in delen, de gnocchi bij de boter en bak ze mooi bruin. Hoe knapperiger, hoe lekkerder!
  8. Was de spinazie, dep het weer droog en leg het op een mooi bord. Giet er met een eetlepel een klein beetje salieboter overheen en verdeel de gnocchi. Vervolgens doe je de makreel erbij.

Het is een heerlijk kerstgerecht, maar smaakt ook goed als je een stevige, Italiaanse maaltijd wilt. De gnocchi kan je niet invriezen of al te lang bewaren, want dan worden ze zompig. Geniet ervan! 

Kijk hier voor nog meer recepten! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden