homepage

Zo hou jij jouw mindset overeind tijdens de drukke feestdagen

Veel mensen vinden de feestdagen de leukste periode van het jaar en ik hoor daar zeker bij. Alle mooie lichtjes, cadeautjes kopen voor Mae, het lekkere eten, veel tijd doorbrengen met m'n liefdes; al die elementen maken me oprecht gelukkig. Maar de drukte zorgt er ook voor dat het spookt in mijn hoofd en dat ik hard moet werken om mijn mindset overeind te houden

Wanneer je positief in het leven staat, krijg je vaak het verwijt dat dit komt omdat je nooit iets hebt meegemaakt. Ik denk dat je dat argument bij mij wel kan wegstrepen. Doordat de dagen zo kort zijn, heb ik veel last van mijn winterdip en de chaos die de feestdagen met zich meebrengen, zorgt ervoor dat mijn angststoornis zich niet verveelt. Het aankomende vuurwerk is mijn trigger om op scherp te staan, omdat ik daar sinds de aanslag in Nice een heel vervelend gevoel bij krijg. 

Ik heb het zelf in de hand

En toch hou ik zelf de controle over mijn leven en besluit ik dat deze ontzettende vervelende elementen er niet voor zorgen dat mijn feestdagen worden verpest. Natuurlijk zijn ze aanwezig in mijn gedachten en ik ga ze ook echt niet ombuigen tot iets positiefs, want dat is onmogelijk. Het is niet positief en dat zal het ook nooit worden. Als ik dat zou beweren, dan zou ik mezelf voor de gek houden. Maar wat ik wel zelf in de hand heb, is hoe ik ermee omga. 

Tips voor een stabiele december mindset

  • Wat voor mij veruit het beste werkt, is schrijven. Iedere avond voordat ik naar bed ga, zet ik alles op een rijtje en geef ik mijn dag een kleurtje. Rood is chaos en crisis, blauw is neutraal, oranje is vrolijk en groen is geweldig. De ene keer schrijf ik allemaal ellende op en de dag erna zijn mijn teksten juist weer blij. Ik let niet op mijn taal of dat mijn zin lekker loopt, het enige wat ik wil, zijn mijn gedachten op papier.
  • Ik doe veel ontspanningsoefeningen zodat ik mijn hoofd tot stilstand kan brengen. Het zijn mega simpele ademhalingstechnieken (vaak helpt het al om mijn handen op mijn buik te leggen en die richting op te ademen) en kosten niet veel tijd.
  • Trek aan de rem als het niet meer gaat. Wanneer er iets van je wordt gevraagd, moeten mensen onthouden dat nee ook een antwoord is. Geef het dus gewoon aan als je even geen zin hebt in die afspraak, je vindt dat je agenda al druk genoeg is of als je nog meer werk op je bord echt niet aankan.
  • Besef altijd dat jij de eindverantwoordelijke van je eigen leven bent. Je hebt geen zeggenschap over wat er op je pad komt, maar wel hoe je daarmee omgaat. Accepteer je gevoel en bekijk de mogelijkheden in plaats van dat je je neerlegt bij dat nare gevoel.

Wat werkt voor jou om je mindset goed te houden in drukke tijden?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden