Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met…. vruchtensappen en smoothies?

Op een goede dag besluit je gezond te gaan doen. Je skipt de mayo, schrapt de chips en besluit de frisdranken in de ban te doen. Nee, in plaats daarvan eet je yoghurt en ga je aan de fruitsappen en smoothies. Want fruit is goed voor je, klaar! 

Na twee weken valt het je op dat er nog geen gram af is. Hoe kan dat nou? Je eet toch juist veel minder en extra gezond? In plaats van 3 glazen cola op een dag, drink je nu gewoon een liter verse jus d'orange. Weet je wel hoeveel vitaminen daarin zitten? True story, maar heb je ook wel eens gekeken hoeveel suiker je zo ongemerkt binnenkrijgt?

Hierbij de waarheid over vruchtensappen en smoothies!

Perziksapjes

Fruit bevat ook calorieën en koolhydraten

Dat fruit veel vitaminen bevat, staat buiten kijf. Fruit is heus wel gezond voor je, maar het moet (net zoals met veel dingen) met mate. Neem de goede oude sinaasappelsap als voorbeeld. In 100 ml van dit gouden drankje zitten bijvoorbeeld 45 kcal. Een glas bevat al snel 250 ml waardoor je zomaar 112,5 kcal achterover gooit. Mocht je hier nog niet van geschrokken zijn, dan kachel ik er meteen het aantal koolhydraten doorheen: ruim 30 gram per glas!

Aardbeien, ook een populair fruitsoort, staat er iets beter voor. 100 gram zomerkoninkjes bevat namelijk 36 kcal en 6,5 gram koolhydraten. Andere, gezondere keuzes zijn passievrucht, abrikoos, blauwe bessen en mandarijnen.

Waarom de blender het er niet beter op maakt

Blenders, sapcentrifuges, slow juicers, allemaal apparaten die niet mogen ontbreken in de keuken van een fitgirl. Er moet natuurlijk elke dag een lekkere smoothie of een verse sap worden gemaakt. Maar wist je dat zo fruit tot je nemen helemaal niet zo goed is? Er gaan op deze manier namelijk heel wat gezonde eigenschappen van een vrucht verloren.

Op het moment dat je bijvoorbeeld een banaan in de blender gooit, worden er vezels afgebroken die voor veel verschillende dingen nuttig zijn. Zo helpen vezels bijvoorbeeld voor een meer gelijkmatige opname van suikers door het lichaam en zetten ze je darmen aan het werk. Door de banaan te pureren, doet hij echt een gezond jasje uit, en dat is natuurlijk zonde.

Daarnaast werkt je spijsvertering ook anders op het moment dat je iets drinkt in plaats van eet. Doordat je kauwt, maken je speekselklieren enzymen aan. Deze gaan met het voedsel mee je buik in en zorgen ervoor dat alles op de juiste manier wordt afgebroken. Dat klinkt een stuk beter, toch?

Tip van Gab

Je voelde al een tipje aankomen, he. Ik wist het! En wie ben ik dan om je teleur te stellen. Dus hier komt ‘ie:

Eet je fruit gewoon uit de hand en maak een smoothie van groente

Waarom, vraag je jezelf af. Als het blenden van fruit slecht is, dan is het voor groente toch niet veel beter? Daar heb je helemaal gelijk in. Je moet een smoothie ook zeker niet zien als vervanging, maar gewoon als toevoeging, een lekkere snack. Het grote voordeel van groente smoothies, is dat groente veel minder suiker bevat. Hierdoor kan je gewoon genieten van je dagelijkse smoothie-shot en beperk je meteen je suikerinname.

Was jij al overgestapt naar de groente smoothies of blijf jij toch trouw aan het fruit? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook

photo credit: Nutty Peach Smoothie via photopin (license)

Gabriella

Bekijk de berichten

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden