Zondag is hardloopdag: waar zijn die compressiekousen eigenlijk voor?

Eerlijk? Ik vind die hardloopkousen, of compressiekousen, zoals ze eigenlijk heten, er raar uitzien. Net of je normale sokken geen lekker rondje kunt draven. Oké, vooruit, als je echt gek wilt doen, dan mag een setje echte hardloopsokken ook nog. Maar toen hoorde ik van een vriendin hoe nuttig compressiekousen eigenlijk zijn. 

De voordelen van compressiekousen

Een echte modeaccessoire kan je het niet noemen. Maar weinig mannen en vrouwen komen namelijk een beetje stijlvol voor de dag met deze tot-je-knie-gevalletjes. En het lijkt erop dat het nut van compressiekousen wetenschappelijk ook nog niet is bewezen. Toch zijn veel gebruikers enorm positief. Ik zet alle genoemde voordelen voor je op een rijtje:

To compressiekousen or not to compressiekousen.. That's the question!

  • Kousen ondersteunen de werking van de onderbeenspieren. Deze spieren zorgen ervoor dat het bloed rond wordt gepompt: ‘gebruikt' bloed keert weer terug naar het hart en zuurstofrijk bloed wordt aangevuld. Compressiekousen ondersteunen deze werking waardoor je langer ‘frisse' benen hebt.
  • Ze werken als shockbreker. Eerlijk is eerlijk, je onderdanen hebben wat te verduren als je aan het rennen bent. Compressiekousen vangen de shock van het neerkomen beter op, waardoor de klap voor je knieën, heupen enzovoort, minder zwaar is.
  • Hardloopkousen geven je vleugels. Oké, dit is dus niet echt waar, maar heel veel atleten geloven zo sterk in deze sokken, dat het effect wel verbluffend moet zijn. En dat terwijl er dus geen enkel bewijs voor is.

Wel of geen compressiekousen?

Dat is dus geheel aan jou! In dit geval is het echt ‘baat het niet, dan schaadt het niet'. Heb jij veel last van hardloopblessures als shinsplints, kramp in je kuiten of pijn aan je achillespees? Probeer het eens! Voor nog geen 30 euro heb je bij de shop van Runnersworld een paar kousen zonder voetje, en voor 20 euro meer heb je ook nog warme tenen.

Zweer jij bij compressiekousen of heb je er juist een hekel aan? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook

photo credit: Keep running – Nike Women's Half Marathon DC via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden