Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met… kokos?

Kokos is ‘een ding' in Fitgirland. Of het nu rasp, olie of in blokjesvorm is, kokos is cool en onze held in bange dagen. Maar is dit wel echt zo? Kokos bevat namelijk heel veel vet. Op zich niets mis mee, maar is dit wel het goede vet, zoals bijvoorbeeld in pindakaas? Of eten we eigenlijk iets wat niet goed voor ons is? 

Om de laatste vraag maar meteen te beantwoorden en daarmee met de deur in huis te vallen: ja, dat lijken we te doen Kokos, en dan met name kokosvet, bevat het meeste verzadigde vet van alle vet- en oliesoorten, namelijk meer dan 85 (!!)%.

En verzadigd vet is nu net het type dat we niet perse nodig hebben. Het verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om niet al te scheutig te zijn met kokosproducten en ze maar af en toe te eten.

Shit… Maar waarom dachten we dan wel dat het goed was?

Is kokos wel echt zo gezond?

In Fitgirlland worden veel producten gehyped en niemand weet eigenlijk waardoor het is ontstaan. Kokos lijkt daar een van te zijn. Ooit is iemand begonnen met kokoswater (34% verzadigd vet) en daarna is de noot (you see what I did there?) gaan rollen. Ook ik ben daar schuldig aan geweest overigens! Er zijn genoeg recepten op Gezond met Gab te vinden waar kokos in verwerkt is. Waarschijnlijk ligt het aan het feit dat kokos heel natuurlijk is en daardoor onbewerkt overkomt. Iets wat zo aan een boom groeit, kan toch bijna niet slecht voor je zijn?

Heeft kokos dan echt geen enkele goede eigenschap?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van aan wie je hem stelt. Het Voedingscentrum probeert de kokosnoot met pek en veren Fitgirlland uit te jagen, terwijl er ook heel veel ‘dieetgoeroe's' zweren bij het harige gevalletje.

Zo stelt GezondAfvallen.nl dat kokos zorgt voor een snellere verbranding en een betere spijsvertering. Daarnaast geloven zij in het feit dat kokosolie door het lichaam niet wordt herkent als vet en ook niet als dusdanig wordt opgeslagen.

ILoveHealth.nl zegt dat kokos het immuunsysteem ondersteunt. Ook bevordert het een gezond hart, omdat het vet uit kokos voor goede cholesterol zorgt (wat weer extreem krachtig wordt ontkent door Het Voedingscentrum).

Wie geloven we?

Wil je me geloven als ik zeg dat ik daar het antwoord niet op heb? Ik ben geneigd om Het Voedingscentrum gelijk te geven. Zij zijn immers ‘het slimste jongetje van de klas' als het op voeding en gezondheid aankomt. Maar toen stuitte ik weer op een onderzoek van Gezondheid & Voeding dat aangeeft dat Het Voedingscentrum FiFa-achtige praktijken ook niet altijd schuwt.

Ik denk dat ik gewoon eieren voor mijn geld kies en kokosolie voortaan alleen nog in mijn haar smeer. Want dat het daar goed voor is, weet ik in ieder geval zeker!

Hoe denk jij over kokos? Laat het me weten in de comments, op Facebook of via Instagram

Foto:

photo credit: Desiccated coconut via photopin (license)

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Ik vind kokos erg lekker. Dus het zal wel niet zo gezond zijn ;) Net als de meeste dingen die ik erg lekker vind.

    maar ik denk dat kokos nou ook niet echt iets is waar je van door kan blijven eten. En in de kleine hoeveelheden waarin je kokos door je eten verwerkt verwacht ik niet dat het echt kwaad kan

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden