Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met… detoxen?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een lastig onderwerp vind. Ik kan namelijk niet over detoxen praten zonder ook mijn eigen ervaringen te delen, toch? En die zijn niet zo heel positief. Alhoewel, het ligt er aan hoe je het bekijkt.. Het eindresultaat was op zich niet slecht, de weg er naartoe des te meer. 

Een aantal jaar geleden deed ik een soort halve thee-detox. De eerste avond zat ik met een rommelende buik op de bank, de tweede avond met een huilend setje darmen op het toilet. Mijn ingewanden waren niet gediend van dergelijke rommel en veegden mijn hele lichaam schoon. Je zou kunnen zeggen dat het doel dan behaald is, maar echt gelukkig werd ik er niet van.

Sapjes, bouillons, thee.. Zolang het maar vloeibaar is.

Om jullie hetzelfde leed te besparen, heb ik uitgezocht hoe het precies zit met detoxen. Mogen de groene smoothies de prullenbak in of gaan we massaal ontgiften?

Wat is detoxen precies?

Detoxen staat voor het reinigen van je lichaam. Je moet het een beetje zien als een douche voor je binnenkant. De buitenkant van je lijf was je regelmatig, en een detox zorgt ervoor dat de binnenkant wordt gereinigd.

Over het algemeen gebeurt dat door een bepaalde periode geen vast voedsel meer te nemen. Vlees is ingrediënt-non-grata, alcohol wordt naar het donkerste hoekje van het huis verbannen en sigaretten zijn al helemaal verboden. Reinigen moet je, zo rigoureus mogelijk!

Detoxen op 740 manieren

Als je denkt dat je alleen maar kunt detoxen door de hele dag smerige sapjes te drinken, dan heb je het mis. Er zijn namelijk (voor mijn gevoel) miljoenen manieren om je lichaam te ontgiften. Sapjes, smoothies en bouillon drinken is echter wel de variant die je het vaakst tegenkomt als je ‘detox' googelt.

Maar naast deze vloeibare versies, heb je ook nog diverse andere mogelijkheden. Zo zijn er veel bedrijven die je een complete detox-beleving aanbieden. Voor je het weet zit je 7 dagen op een berg en eet je alleen maar links gedraaide yoghurt met een zootje slechts met de rechterhand geplukte blauwe bessen.

Vind je een week kamperen op een armoedig, Indiaas complex niet zo aantrekkelijk? Dan kan je er ook thuis een pillen- of theekuur tegenaan gooien. Ja, ja, de mogelijkheden om te detoxen zijn eindeloos!

Maar is detoxen ook goed voor je?

Uh.. Nee. Althans, het is niet perse heel slecht, maar het doet ook niet wat je denkt dat het doet. Het is onzin dat je lichaam ontgift als je een week detoxt. Je lever is daar 24/7 mee bezig, denk je nou echt dat hij harder gaat werken als hij gevoed wordt door magische groenbruine sapjes?

Afvallen daarentegen, doe je dan weer wel. Wat ook weer heel logisch is, want je krijgt zeer weinig kcal binnen die periode. Je lichaam draait echter wel door dus die heeft gewoon energie nodig, wat hij haalt uit je reserves. Uit je vetopslag bijvoorbeeld, maar als eerste knagen de hongerige monstertjes aan je spieren. Detoxen is dus wel een officieel slecht plan als je voor een sixpack aan het werken bent.

Wil je toch mee doen met de hype? Lees dan goed wat Jelle Hermus van SoChicken zo mooi verwoordt:

Begin niet met gifstoffen afvoeren. Begin met voorkomen dat gifstoffen binnenkomen. Eerst de oorzaak uit de weg helpen voordat je werkt aan de symptomen.

Deze en nog 41 andere tips over detoxen vind je op SoChicken.nl

Ik ben onwijs benieuwd wat jij van detoxen vindt! Vertel het in de comments, via Instagram of op Facebook

photo credit: Glasses of fresh organic vegetable and fruit juices via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden