Categorieën borrelhapjesDiner

Zoete aardappel – patat waar je slank van wordt

Ooit sprak ik de wijze woorden: “Als ik slank zou worden van alleen maar patat met mayonaise eten, zou ik het direct doen.” Vergeet het gedeelte van de mayo even en focus je vooral op het eerste stuk. De patatjes van dit recept kan je namelijk zonder schuldgevoel verslinden! 

Patatjes zijn altijd fijn!

Ingrediënten

Dit recept is voor 2 personen

  • 5 zoete aardappelen van gewone grootte (1 of 2 echt flinke zoete aardappelen kan ook)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • Knoflookpoeder
  • Cayennepeper
  • Italiaanse kruiden

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Vroeger (vroegah) maakte ik ze altijd op 220 graden, maar tegenwoordig gaat mijn oven niet verder dan het hierboven beschreven aantal. Gaat ‘ie van jou wel tot standje heet, heter, heetst? Zet hem dan op 220 graden en doe de patatjes er maximaal 40 minuten in.
  2. Na een flink verhaal over de oven, mag je nu gaan beginnen met het echte werk: het poetsen van de zoete aardappel. We laten het schilletje zitten dus deze fijne groente-gevalletjes hebben een flinke badderbeurt nodig. Snijd ze daarna in dunne strookjes – oftewel patatjes.
  3. Doe de gesneden aardappel in kom en meng ze met de olijfolie, de knoflookpoeder, de theelepel zeezout, de cayennepeper en de Italiaanse kruiden. Voor de kruiden geldt dat je de hoeveelheid naar smaak kan bepalen. Ik heb van alles ongeveer 1 theelepel gebruikt. Oké, misschien 2 theelepels knoflook, dat vind ik gewoon te lekker. Zorg ervoor dat alle patatjes goed gemixt zijn met het mengsel.
  4. Doe de zoete aardappel in een ovenschaal en schuif ze voor 50 minuten de oven in.
  5. Hussel halverwege de patatjes nog even goed door elkaar. Zo krijgen ze aan beide kanten een mooi, bruin kleurtje. Knapperig worden deze vriendjes niet, maar ze zijn klaar als ze lekker zacht zijn (en dit test je door even te prikken met een vork).

Whut… geen dipje?

Nou, vooruit, als jij een dipje wil, krijg je een dipje! Meng 3 eetlepels Griekse yoghurt met een 1/8ste fijn gesneden komkommer, peper en een beetje knoflookpoeder. Deze tzatziki-achtige saus past perfect bij het zoete van de aardappel.

Eet smakelijk!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden