Diner

Tarte tatin met sjalotten en geitenkaas

Hoe lekker is het om af en toe (of gewoon heel vaak) vegetarisch te genieten en niet eens door te hebben dat er helemaal geen vlees op je bordje ligt!? Bij deze overheerlijke tarte tatin met sjalotten en geitenkaas is dat zonder twijfel het geval. 

Voor het geval je in de stress schiet van de naam: zo ingewikkeld is dit recept helemaal niet. Tarte tatin betekent officieel ‘appeltaart op z'n kop'. Doordat je hem ondersteboven bakt, karameliseert de onderkant (wat dus later weer je bovenkant wordt). 

Omdat ik al een heerlijke appeltaart op mijn blog heb staan en ik voor een etentje een hartig gerecht wilde meenemen, maakte ik deze tarte tatin niet met appel, maar met sjalotten! 

Hou er rekening mee dat je best even bezig bent met het recept. Niet dat het heel ingewikkeld is, maar je moet een aantal handelingen uitvoeren en daarnaast maak je 2 keer gebruik van de oven. 

Ingrediënten voor tarte tatin met sjalotten en geitenkaas

  • 750 gram sjalotten
  • 6 plakjes bladerdeeg (of een rol aan 1 stuk)
  • 75 gram geitenkaas
  • 100 gram witte suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook
  • Een eetlepel olijfolie
  • Zeezout en peper naar smaak
  • Roomboter om in te vetten

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Ontdoe de sjalotten van hun jasje en snijd ze door de helft. Doe ze allemaal in een bakblik, besprenkel ze met de olijfolie en strooi de knoflook en tijm erover. Roer ze even om en schuif ze voor 20 minuten in de oven.
  3. Doe de suiker en het water in een pannetje en zet dit op een zacht vuurtje. Na een paar minuten gaat het borrelen en begint het karameliseren. Nog een paar minuten later kleurt het langzaam bruin en dat is het moment om het vuur uit te zetten. Hou er rekening mee dat het gloeiend heet is, dus steek niet je vinger erin om het te proeven!
  4. Vet je bakblik in met boter en giet de karamel over de bodem. Omdat het uitloopt, mag je het gewoon in het midden laten en hoef je het niet zelf rondom te smeren. Verdeel de sjalotten over de karamel en hou er rekening mee dat je tarte tartin het stevigst wordt als je ze met de snijkant naar beneden legt.
  5. Verdeel je bladerdeeg over de sjalotten en zorg ervoor dat alle stukken goed op elkaar aansluiten. Ook moet je de zijkanten stevig naar beneden drukken zodat je echt een taartvorm krijgt. In het midden maak je een gaatje.
  6. Schuif je vegetarische lekkernij voor 30 minuten de oven in oven in op 200 graden (hetelucht). Ik heb hem na die tijd nog 3 minuten op 230 graden gezet, zodat het bladerdeeg iets knapperiger wordt.
  7. Laat hem, nadat je hem uit de oven hebt gehaald, nog even staan voordat je hem omdraait. Je hebt anders kans dat de karamel er direct vandoor gaat. Na 10 minuten kan je hem wel omdraaien en vervolgens de geitenkaas erover heen doen.

Wij hebben hem zowel warm als koud gegeten en beide keren smaakte de tarte tatin met sjalotten en geitenkaas heerlijk. Geniet ervan! 

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden