Mindset

Volwassen en heimwee – ik blijf liever thuis

Als kind had ik al verschrikkelijke heimwee en dat is er in de loop der jaren niet minder op geworden. Nu ik volwassen ben, ga ik nog steeds niet graag weg van huis en al helemaal niet alleen. Hoe werkt heimwee precies en waarom heb ik er als volwassen vrouw nog steeds last van?

Als mijn vader me voor iedere keer dat hij me halverwege een logeerpartijtje moest ophalen een euro kreeg, dan was die man nu miljonair. Het ging de hele avond goed, totdat ik alleen in bed lag. Dan begon mijn hoofd te draaien, had ik opeens ontzettend veel behoefte aan mijn ouders en brulde ik de ogen uit mijn hoofd. Iedere keer probeerde ik het weer, maar 9 van de 10 keer ging het fout en moest ik al snikkend worden opgehaald. Eenmaal thuis vond ik het jammer dat ik niet was gebleven, maar was ik ook zielsgelukkig dat ik weer in mijn eigen bed lag.

Volwassen en heimwee – ook op vakantie

Inmiddels heb ik een eigen gezin met wie ik op vakantie ga, maar zelfs dan knaagt het heimwee-gevoel. Het begint een paar dagen van tevoren, dan zeg ik tegen mijn man dat ik echt liever thuis blijf. In mijn eigen huis, met mijn ouders, zus en hond om me heen heb ik het toch ook niet slecht?

Na 8 jaar is Wim daar wel aan gewend en vindt hij het niet (meer) erg dat ik mopper over op vakantie gaan. Het is ook altijd ‘s avonds, want dingen zijn nou eenmaal erger als het donker is. Overdag ben ik vol goede moed en heb ik er enorm veel zin in. Maar zodra ik in bed lig en bedenk dat ik over een paar dagen weg moet, krijg ik buikpijn en springen de tranen in m'n ogen.

De heimwee is nog erger als ik niet met Wim en Mae ben.

Verlangen naar thuis

Gelukkig blijk ik niet de enige volwassene die last heeft van heimwee. Het wordt veroorzaakt door twee verschillende dingen:

  1. Het verlaten van je vertrouwde omgeving.
  2. Wennen aan nieuwe dingen.

Ik blijk in alle twee geen ster dus ik snap wel waar mijn heimwee vandaan komt. Het kan ontstaan door een beschermde opvoeding, maar het ligt ook aan je karakter. Als je vaak zwart/wit denkt of houdt van structuur en regelmaat, dan heb je meer kans op heimwee.

Hoe kom je als volwassene van je heimwee af?

90% van alle volwassenen herkent weleens een gevoel van thuis missen, maar er is maar een klein gedeelte dat er ook daadwerkelijk last van heeft. Tony Jr. verliet vorig jaar Expeditie Robinson nog omdat hij gek van heimwee werd. Of van de kakkerlakken en ratten die ‘s nachts over hem heen kropen, maar hij zei dus van het verlangen naar huis.

Psychologe Eveline van der Brug adviseert om heimwee aan te pakken zoals je een angst ook aanpakt. Begin dus klein en probeer zo overwinningen te behalen. Pak eerst je heimwee dichtbij huis aan en ga daarna een stapje verder. Spring niet direct in het diepe om er maar cold turkey vanaf te komen, want dat werkt dus niet.

Ik plan dus maar snel een nieuw uitje om mijn heimwee aan te pakken. Heb jij als volwassene ook last van heimwee?

Gelukkig laat ik me niet tegenhouden door mijn heimwee en maak ik vaak mooie reizen, zoals naar Aken!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden