Baby spam

Bang voor het bad en de douche – mijn peuter haat water

Voor mijn gevoel hebben we alles al geprobeerd, maar niets helpt. Mijn peuter haat water en niet zo'n klein beetje ook. In bad gaan is drama, onder de douche krijgen we haar niet eens en zelfs als de mussen door de hitte dood van het dak vallen, weigert ze te zwemmen. Kennelijk is Mae gewoon bang voor het bad en de douche, of misschien zelfs water in het algemeen.

Tot een paar maanden terug bestond in bad gaan uit krijsen. Daar begon ze mee toen ze doorhad dat ze in het water moest en ze hield er pas mee op als ze eenmaal d'r kleding aan had. Inmiddels zwengelt ze alleen haar luchtalarm nog aan als haar haren nat worden gemaakt en als ik die dan ook echt was.

Compleet over haar toeren omdat ze bang is voor het bad en de douche

Heel relaxt vind ik het niet. Het lijkt me heerlijk om haar voor het slapengaan even snel onder de douche te schuiven, maar dat zit er hier niet in. Ze raakt dan echt compleet over haar toeren, snikt nog uren na en is dusdanig overstuur dat slapen er voorlopig niet meer inzit.

Waar het precies aanligt, weet ik niet. Mae heeft letterlijk vanaf haar allereerste badderbeurt een hekel gehad aan water. Ik weet nog dat de kraamhulp zei dat baby's altijd zo lekker ontspannen raakten van het warme water. Totdat Mae erin ging en van pure ellende bijna zichzelf het bad uit katapulteerde. Geen grap.

Dit is hoe Mae altijd in haar badje speelt. Wat er ook gebeurt: ze blijft staan.

De mogelijke oplossingen

Voor mijn gevoel had ik zo'n beetje alles al geprobeerd om haar angst voor het bad en de douche wat minder te maken. We gingen samen, we speelden met speeltjes, ze hield haar speentje in, ik zong liedjes. Het maakt tot nu toe nog niets uit, want ze vindt alles nog steeds stom.

Gelukkig hebben we daar het wereldwijde web en zijn er miljoenen kinderen die, net als Mae, liever douche-vrij door het leven gaan. De volgende fijne tips kwam ik tegen:

  • Forceer niets, want dat maakt het alleen maar erger. Een dag niet gebadderd betekent niet een dag niet geleefd. Werkt het bad goed en de douche niet? Laat het dan lekker zo.
  • Sowieso is iedere dag douchen niet per se noodzakelijk. Een natte washand maakt ook heel goed schoon.
  • Probeer erachter te komen waar het kindje precies bang voor is en kijk of je deze angst weg kan nemen.
  • Bang voor het bad of de douche zijn komt soms voort uit een nare ervaring. Vraag jezelf af of dit wellicht het geval is.
  • Gebruik een pop of knuffel als rolmodel: “Zo, nu even de haartjes van beer wassen.”
  • Laat jezelf eerst wassen door je kindje. Dan weet hij of zij wat er gaat gebeuren.

Hier vind je nog veel meer tips voor kindjes met douche- en badangst. Er zitten sowieso tips tussen die ik zeker ga uitproberen. Hoe gaat het met jouw kleintje onder de douche of in bad?

Gabriella

Bekijk de berichten

  • Ohhhh lastig he... Hier ook geen helden, vooral dat haren wassen. Zelf voordoen hielp hier wel een beetje. En tot in het extreme applaudiseren en prijzen als ze wél iets durft. Douchen werkt hier samen en dan op de arm nog wel eens. Zelf de douchekop laten vasthouden (en je voorbereiden op een algeheel waterballet...).

    • Ik ga denk ik voortaan de wave maar inzetten als ze in bad zit ;-). Zonder gekheid, ik ga ermee aan de slag. Bedankt voor de tips!

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden