Categorieën homepageMindset

Verantwoordelijk zijn voor je eigen gedrag – durf je dat wel?

We doen het allemaal: een excuus zoeken als er iets niet lukt of als we in de shit zitten. Je hebt deze week je gezonde eetpatroon niet volgehouden en dat ligt zeker niet aan jou, maar aan die collega die taart meenam. En je bent best vaak negatief geweest, zonder dat je er natuurlijk wat aan kon doen. Het moest namelijk net jou weer overkomen dat je in de ellenlange file stond. 

Ik schreef deze blog aan de keukentafel van ons vakantiehuisje. Als jij dit leest, zitten we alweer thuis en hebben we ons normale leven opgepikt. Stiekem droom ik even terug naar de geweldige week die we hebben gehad.

Zo intens verdrietig

In mei zijn we ook een weekje op vakantie geweest en ik weet nog dat ik op de laatste avond enorm moest huilen. Ik zag er zo tegenop dat ik weer terug moest naar het gewone leven. Naar werk, naar de beslommeringen, naar alles maar ‘moeten'. Ik was echt intens verdrietig, omdat ik alleen maar een enorme berg vol verplichtingen voor me zag en helemaal niet meer terugkeek naar de mooie tijd die we juist hadden gehad. 

Manlief merkte toen, niet geheel onterecht, op dat ik helemaal niets moet. Feitelijk zei hij, terwijl de mascara zich over mijn hele gezicht verspreidde en ik gierend uithaalde voor een volgend rondje brullen, dat ik me niet zo moest aanstellen omdat ik het toch zelf allemaal deed. 

Verantwoordelijk voor je eigen gedrag

In eerste instantie wilde ik hem een mep op z'n neus geven, want ik had liever een andere vorm van troost gezien. Maar toen moest ik toch bekennen dat hij gelijk had. Ik was niet tevreden met mijn leven, daar moest ik dan toch ook zelf wat aan doen? Natuurlijk was het veel makkelijker om iedereen de schuld te geven, maar niemand was verantwoordelijk voor het feit dat ik soms door de bomen het bos niet meer zag of het gevoel had dat ik altijd alles voor iedereen moest doen. 

Nu moest ik wel iets van mezelf, maar dan iets positiefs

Tijdens de vakantie in Limburg had ik me voorgenomen 1000% te genieten en het gewoon eens op z'n beloop te laten. Dat resulteerde in een geweldige week waarin we onwijs veel hebben gedaan, zonder dat ik me daar verplicht toe voelde.

Ik moest deze vakantie echter wel iets van mezelf, en dat was mijn verantwoordelijkheid nemen voor hoe ik dingen ervaar in het leven. Natuurlijk kan je niet overal iets aan doen, maar je hebt wel de volledige controle over hoe jij met tegenslagen omgaat. 

Zoekgeraakt pakketje

Het is niet altijd makkelijk en ik zoek nog regelmatig een excuus als iets niet loopt zoals ik wil.

Zo was ik laatst enorm pissig op de H&M omdat zij mijn retourpakket waren kwijt geraakt. Hierdoor dacht ik dat ik het volledige bedrag moest betalen, terwijl ik die spullen helemaal niet meer had. Dat ik zelf het bonnetje met de retourcode had weggegooid, vergat ik voor het gemak. Het was hun schuld!

Ik moest mezelf er even aan herinneren, maar toen wist ik dat het mijn eigen verantwoordelijkheid was. Ik maakte van deze negatieve ervaring een positieve, door het te zien als een leerproces: nooit meer de retourbewijzen weggooien. Gelukkig ben ik tijdens mijn contact met H&M wel netjes gebleven en bleken zij ontzettend coulant. Ze hebben de kwijtgeraakte producten gewoon retour geboekt, waardoor ik niets extra hoefde te betalen. Yes!

Neem jij altijd je verantwoordelijkheid of wordt er stiekem nog weleens wat afgeschoven?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden