Mindset

Maktub – het gezegde geeft antwoord op al jouw levensvragen

Laatst ontving ik een afwijzing en alhoewel de kans sowieso klein was dat ik de baan kreeg, deed het toch een beetje pijn. Maar al snel dacht ik: maktub. Wat de betekentis hiervan is en waarom dit gezegde antwoord geeft op al je levensvragen, leg ik je graag uit.

Maktub als mindset

Maktub kwam op een bijzondere manier in mijn leven. Om het meemaken van de terroristische aanslag in Nice een plekje te kunnen geven, was ik heel erg bezig met het creëren van een positieve mindset. Alleen positieve gedachten konden de heftige nachtmerries en zware gevoelens vervangen. Ik zag in dat als ik negatief bleef denken, ik daar alleen mezelf mee had.

Een hele goede vriendin gebruikte toen een keer de uitdrukking ‘maktub'. Ze legde uit waar ze het vandaag had en dat vond ik zo mega interessant, dat ik besloot het boek te kopen waarin het veel gebruikt wordt. Binnen 3 dagen had ik De Alchemist van Paulo Coelho uit (wat op zich echt een prestatie is met een dreumes van 20 maanden) en was ik in de ban van Maktub.

De betekenis van Maktub

Het is een Arabische uitdrukking en betekent ‘het staat geschreven'. Alles wat gebeurt, gebeurt met een reden en komt voort uit een groter plan. Het staat geschreven in (een) Gods plan en Hij is al op de hoogte van alle dingen die staan te gebeuren.

Je kan het zweverig noemen, maar als je Maktub in gedachten houdt, krijg je antwoord op alle grote vragen die je jezelf stelt.

Een ander plan, want het staat geschreven

Het is een simpel voorbeeld en absoluut geen levensvraag, maar een paar jaar geleden werd ik afgewezen voor een baan die me heel leuk leek. Dat deed best wel zeer, maar als snel dacht ik aan maktub. Er kwam vast iets beters op m'n pad. De gedachte dat het ergens geschreven staat en dat er dus een ander plan voor me is, bracht rust. Oké, dit is het niet geworden, maar dat betekent niet dat het nu klaar is. Nee, dat betekent dat er heel veel meer op me wacht en dat er nog mooie dingen aan komen.

Uiteraard zijn er ook situaties waarbij je kan ‘maktubben' totdat je een ons weegt, maar waar je het gewoon niet of heel lastig kan gebruiken. Hoe gaat het je helpen bij het plotselinge gemis van een geliefde? En waarom staat het er dan geschreven? Waarom moet jij iets ergens overkomen?

Voor mij werkt het wel om te denken dat er dus een plan is waar dit in past, alhoewel ik dat met onze ervaringen in Nice dan weer heel lastig vind. Het heeft ons uiteindelijk veel (kennis en ervaring) gebracht, maar ik zou er ontzettend veel voor over hebben om die beelden uit mijn geheugen te wissen. Inmiddels heb ik ons verleden (ik maakte de aanslag mee met mijn man) volledig geaccepteerd, mede doordat ik weet dat het toch niet kan veranderen en misschien ook wel omdat ik inzie dat we er sterker door geworden zijn.

Hoe denk jij over ‘Maktub'? Vind je het een fijn idee dat het ‘ergens geschreven staat' of geloof jij daar niet in?

Dit bericht bevat een affiliatelink.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden