Categorieën Baby spamhomepage

Zo overleef je als papa en mama de gebroken nachten – 5 tips!

Mae is de allerliefste, allerleukste en natuurlijk de allerknapste baby ooit, maar ook de meest slecht slapende variant. Overdag is het sowieso drama en sinds dat ze ziek is, zijn de nachten ook om te huilen. Mae is natuurlijk diegene die het het rotst heeft, maar af en toe vind ik manlief en mezelf ook best wel zielig. Moet je eens nagaan: de afgelopen 4 weken slapen we niet meer dan 3 uur per nacht. 

Dat vroeg om maatregelen. Ik had mijn slapeloosheidsgrens al bereikt en Wim zat met trillende handjes en wallen tot op zijn knieën zijn 80ste kop koffie achterover te tikken. Deze 5 tips zorgen ervoor dat wij toch de gebroken nachten een beetje trekken.

1. Blijf gezond eten

Voorlezen voor het slapen gaan

Het is een feit dat als je slecht slaapt, je ongezonder eet. Ik heb, als ik moe ben, ook eerder de neiging om naar chocolade of chips te grijpen, dan wanneer ik heerlijk uitgeslapen door het leven dartel. Toch zorgt gezond eten ervoor dat ik me net iets fitter voel. Je krijgt meer vitaminen binnen, je buik blijft gewoon zijn ding doen en doordat je insuline niet piekt of daalt, heb je ook geen last van extra dipjes.

2. Ga naar buiten

Door Toeter ben ik ‘gedwongen' om iedere dag naar buiten te gaan om te wandelen. Alhoewel ik soms te moe ben om m'n arm op te tillen, doet een rondje wandelen me toch altijd weer goed. Sowieso lost de frisse lucht die mist in mijn hersens op, maar je bent ook gewoon even uit huis. Mae kan, nu ze in de kinderwagen zit, lekker rondkijken, Toeter wordt enorm vrolijk van al die lekkere geurtjes op zich heen en ik geniet gewoon met ze mee.

3. Wissel de gebroken nachten af

Ik werk een stuk minder dan manlief, dus daarom nam ik de meeste gebroken nachten voor mijn rekening. Maar op een gegeven moment was ik ook gewoon op. Toen zijn we er een tijdje om en om uitgegaan, maar ook dat is geen waanzinnig idee, dan ben je allebei versleten. Nu hebben we de nachten in tweeën gedeeld: iemand pakt de eerste 4 uur en die ander de laatste. Zo heb je in ieder geval allebei een paar uur slaap achter elkaar.

4. Schakel de hulptroepen in

Veel mensen verklaarden ons voor gek toen wij een huis zo dicht bij mijn ouders kochten, maar ik ben er tot op de dag van vandaag ontzettend blij mee. Helemaal nu ik wel wat hulp met onze kleine wup kan gebruiken. Mijn mama neemt regelmatig een knuffelsessie met Mae over, zodat ik ook even mijn handen vrij heb. En laatst nam zuslief de honneurs waar en kon ik eindelijk de zwijnenstal, waarin mijn huis was veranderd, opruimen.

5. Accepteer dat je de komende 18 jaar niet slaapt

De frustratie was soms enorm als ik net weer in bed lag na een uur rondjes lopen en Mae toch weer begon met brullen. Ik heb in stilte heel wat krachttermen de revue laten passeren. Maar daar slaapt mijn knapperd niet beter van en ik word er niet gelukkiger door. Inmiddels heb ik maar geaccepteerd dat het is zoals het is. Voorlopig even geen slaap. Nu nog op zoek naar een goede concealer om die wallen weg te werken.

Welke briljante tip heb jij om zwaar vermoeide ouders deze periode door deze periode heen te sleuren? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden