homepage

Heeft een veganistisch dieet een positief effect op reuma?

Iedereen komt weleens bij de huisarts. De ene keer verlaat je met een goed gevoel de praktijk en de andere keer vraag je je af waarom je in hemelsnaam bent geweest. Dit keer trok ik met klappende oren de deur dicht en belde ik direct mijn man: “De dokter zegt dat ik voortaan volledig veganistisch moet eten om van de reuma af te komen”.

Mijn medische geschiedenis in een notendop

Zo'n 12 jaar terug had ik een bobbel op mijn pols dat een ganglion bleek te zijn. Niets ernstigs gelukkig, maar de arts in het ziekenhuis wilde voor de zekerheid wel vocht uit de bobbel halen. Daaruit kwam naarvoren dat er een vorm van reuma zichtbaar was en heel wat bloedonderzoeken verder concludeerde de reumatoloog dat ik reumafactoren in mijn bloed heb. Dit is ook de hoofdreden dat ik tijdens mijn zwangerschap wekelijks het hartje van mijn toen nog ongeboren kindje moest laten controleren. 

Op hier en daar wat vage klachten na, heb ik nergens last van. Dat klop ik keihard af, want ik heb van dichtbij gezien hoe erg reuma kan zijn en ik ben ontzettend dankbaar dat dat bij mij niet het geval is. Feitelijk heb ik dus wel reuma en dit is ook in mijn bloed te zien, maar daar is gelukkig alles mee gezegd. 

Volgens mijn huisarts zorgt een plantaardig dieet voor minder reuma klachten

Enkele weken geleden moest ik naar de huisarts vanwege een ontstoken keel en toen kwam aan het licht dat ik ook een ontstoken schildklier heb. Dit is een gezellig gevolg van de zwangerschap en veel vrouwen schijnen hier last van te hebben. Er werd weer een litertje of wat bloed getapt en voor de laatste resultaten zat ik dus vandaag bij de huisarts. Waar hij dus de ‘je moet voor altijd plantaardig eten' bom dropte! De afwijkende bloedwaarden die hij nu constateerde, konden namelijk een direct gevolg zijn van mijn reuma. 

Het effect van veganistisch dieet op reuma

Voor mij is het, gezien het feit dat ik bijna geen klachten heb, nu niet relevant om, om die reden volledig veganistisch te eten. Maar ik werd wel nieuwsgierig. Is het echt zo dat een veganistisch dieet zoveel effect heeft op reuma? 

Na een flinke duik in de wondere wereld van het wijde web kom ik erachter dat het laten staan van dierlijke producten inderdaad een positief effect heeft voor mensen met reuma. De ontstekingen blijken te verminderen en de gewrichten worden soepeler. Daarnaast ervaren veganisten met reuma minder pijnklachten dan reumapatiënten die nog alles eten. De veganisten die helemaal geen bewerkt eten (dus raw food) meer aten, bereikten een nog beter resultaat. 

Ook wordt regelmatig de link gelegd tussen een veganistisch dieet en een slanker lichaam. Hoe slanker je bent, hoe minder gewicht je gewrichten moeten verdragen. Daarnaast heb je minder buikvet en dat is precies de plek waar de ontstekingsstoffen worden aangemaakt.* Ook om deze reden is een veganistisch dieet dus aan te raden voor reumapatiënten. 

Eerlijk gezegd ben ik wel geschrokken van deze resultaten. Ik ben al vaak bij de reumatoloog geweest (en de mensen in mijn omgeving nog meer), maar nog nooit heeft iemand ons verteld dat een veganistisch dieet zo'n positief effect kan hebben op reuma. Vreemd, maar waar. Ik vind het in ieder geval een mooie aanleiding om nog meer onderzoek te doen naar alle positieve effecten van een plantaardig dieet. 

*Ik kon geen wetenschappelijke bron vinden van dit onderzoek, maar ik wilde de resultaten toch graag met je delen. Houd dit echter in gedachten als je het leest. 

Gabriella

Bekijk de berichten

  • een arts heeft eens verteld dat in de hele langjarige opleiding één trimester gewijd is aan voeding en verder alles over medicijnen! lang leve de farmaceutische industrie!! de meeste artsen weten dus niet beter, maar gelukkig staan steeds meer artsen open voor 'alternatieve' benaderingen van een mens met klachten.

    • Hoi Els, dat heb ik inderdaad ook begrepen. Ik ben daarom ook erg fan van het boek 'de charme van je darmen' wat gaat over hoeveel invloed eten eigenlijk heeft op je lijf (en dan niet alleen maar aankomen/afvallen, maar echt hoe je je voelt).

  • Yes ! Kijk maar eens naar het Plants for Joints leefstijlprogramma en onderzoek dat nu nog loopt. Ik heb er aan meegewerkt als stagair. De deelnemers konden eindelijk weer sporten en hadden veel minder pijn!

    • Wauw, wat een mooi resultaat! Daar ga ik zeker eens naar kijken. Bedankt voor het delen!

  • Ik loop al tijden met knieproblemen (versleten knieschijven en slecht kraakbeen), al 14 jaar een hielspoor die niet over gaat en een versleten schouder (AC gewricht). Eind vorig jaar kwamen daar meer en meer probleem gewrichten bij: mijn duimen kon ik bijna niets meer mee zo der brace en mijn grote teen deed ook steeds meer pijn. Door een orthopeed werd ik geadviseerd om naar een reumatoloog te gaan. Omdat ik daar een beetje tegenop keek - wilde niet in een medisch circuit belanden met medicijnen - schoof ik t even voor me uit en juist toen keek ik op Netflix naar ‘the game changers’, waarin werd gesteld dat er inmiddels wetenschappelijk bewijs is dat veganistisch eten kan helpen de problemen door reuma(tische artritis) terug te dringen. Dat was t proberen waard. Vooral omdat geloof in de impact van voedsel op je gezondheid (geen astma en migraine meer sinds ik geen ei en melkproducten meer eet).
    Dus sinds 1 januari dit jaar gestart met veganistisch eten en het gaat echt zo veel beter. Heb uiteraard nog wel af en toe last van mn knieën - de schade is er tenslotte al - maar het herstel na activiteiten gaat zo veel sneller! Ik kan nu 2 uur kiten en dan de dag daarna gewoon een wandeling maken! Mijn duimen bijna tot geen last meer van. Etc
    Dus...als iemand/je twijfelt of het voor hem/haar/jou misschien zou kunnen helpen, dan zou ik het zeker proberen - maar dan ook wel echt een periode 100% doorvoeren - en kijken wat het hem/haar/jou voor positiefs brengt. Hopelijk net zo veel als bij mij!

    • Hi Charlotte, bedankt dat je jouw mooie verhaal wil delen. Wat bijzonder om te horen dat plantaardig eten je zoveel goeds gebracht heeft. Ik blijf het nog steeds zo wonderlijk vinden dat het op deze manier werkt, maar aan de andere kant ook weer heel logisch. Vroeger moesten we het ook met alleen de ingrediënten uit de natuur doen. Vind je het niet lastig om bepaalde dingen te laten staan? Of is het dat wel waard? Groetjes, Gabriëlla

  • ben nu vele vele medicatie tegen ra verder met alle bijwerkingen waarvan sommige zeer ernstig vandien pas geleden van een arts in spanje weer metroxaat gekrehgen slechts 10 mg en weer erg ziek ben het zat en heb besloten veganist te worden en zijn ben al begonnen nu 3 dagen

    • Hi Riet, mijn excuses voor mijn belachelijk late antwoord. De blog heeft even op een laag pitje gestaan. Wat vervelend om te horen dat u zoveel medicatie heeft gekregen en dat u daar zo ziek van geworden bent. Onlangs ben ik ook gediagnosticeerd met RA en ik ben nu een week of 6 helemaal vegan gegaan. Hoe gaat het bij u? Hier beginnen de pijnklachten minder te worden.

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden