homepage

10 verboden etenswaren voor zwangere vrouwen

Er staan nogal wat dingen op de ‘verboden etenswaren voor zwangere vrouwen' lijst! Eerlijk gezegd had ik me daar een beetje op verkeken toen ik voor de eerste keer in verwachting raakte. Zo wist ik niet dat parfait eten als je zwanger bent niet zo handig is en dat een lamsrack in combinatie met zwanger zijn ook niet kan.

Alles over hebben voor je kindje houdt als zwangere vrouw vooral in dat je heel veel niet mag. Je mag niet meer bungeejumpen, niet meer in de sauna, niet meer in de achtbaan en niet meer de kattenbak schoonmaken. Op zich dingen waar je prima mee kan leven, aangezien je het niet dagelijks doet.

Maar het ‘niet mogen' stopt spijtig genoeg niet bij de activiteiten, het geldt ook voor je eten. In het begin dacht ik nog, heel naïef, dat het voornamelijk om de standaard dingen ging, zoals biefstuk en wijn, maar het blijkt veel meer te zijn dan dat.

10 verboden etenswaren voor zwangere vrouwen die je moet laten staan

  1. Coburgerham – ik ben een groot fan van deze gedroogde hamsoort aangezien hij weinig kcal bevat en toch heel smaakvol is. Daarnaast is het lekker op brood, maar ook op je tortizza of op een tosti. Doordat het gedroogd is, kan er echter een bacterie in zitten die niet goed is voor je ongeboren spruit en mag je het dus niet eten. Toevoeging: ze zeggen dat het geen kwaad kan als het in de even geweest is. Een afweging die je zelf moet maken.
  2. Salami – spijtig genoeg hetzelfde verhaal. Salami is net als zijn broertje chorizo een gedroogde worst en daarmee ongeschikt voor zwangere vrouwen. De meningen zijn hier overigens over verdeeld, maar ik neem het risico liever niet.
  3. Chocolademousse – want rauwe eieren. Nooit bij stilgestaan dat geklopt eiwit natuurlijk ook gewoon rauw ei is en dat je dat dus niet mag.
  4. 99% van de toetjes in een restaurant – die bevatten namelijk ook rauw ei. Denk maar eens aan parfait of zo'n druipend chocolade lavacakeje. Oh, en als ze geen rauw ei bevatten, zit er wel alcohol in.
  5. Italiaans eten – nog zoiets lastigs. Die Italianen gebruiken namelijk nogal wat salami, gedroogde hammen of rauwe eieren (carbonara en tiramisu) tijdens het maken van hun recepten. Ik ben veroordeeld tot een pizza margaritha of pasta's als ik naar een Italiaans restaurant ga. Risotto is ook lastig, want hier zit vaak (witte) wijn in.
  6. Rauw vlees – misschien een inkoppertje, maar het gaat veel verder dan een medium rare biefstuk. Zoveel vlees is rauw! Denk maar eens aan filet american, lamsrack en carpaccio. Zelfs op je hamburger moet je letten, aangezien veel restaurants hem tegenwoordig niet helemaal doorbakken serveren.
  7. (Rauwe vis) Sushi – jammer maar helaas, er staan geen All You Can Eat avonturen op de planning de komende tijd. Sushi waar rauwe vis in zit, mag je even niet eten. Uiteraard zijn alle andere varianten wel gewoon geschikt.
  8. Donuts – dit is een randgevalletje. Technisch gezien mag je het namelijk wel, maar omdat er een specifiek E-nummer voor de bereiding wordt gebruikt, raden veel (natuur)websites ze af. De dokter heb ik er echter nog nooit over gehoord.
  9. (Zachte) geitenkaas – rauwmelkse kazen mogen niet en dat wist ik, maar dat ik ook mijn o zo geliefde zachte geitenkaas buiten de deur moest zetten, deed wel een beetje pijn.
  10. Kruiden – heel veel kruiden en specerijen worden afgeraden als er een baby'tje in je groeit. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, zoethout en basilicum. Vooral overmatig gebruik is niet goed voor de kleine. Hetzelfde geldt overigens ook voor theïne en cafeïne.

Wat vond jij nou de allergrootste domper wat betreft etenswaren die je moest laten staan tijdens je zwangerschap?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden