Categorieën Eten is liefdehomepage

Waar kies jij voor: weinig calorieën of gezonde producten?

Laatst kreeg ik van iemand de vraag waarom ik zo vaak havermout at. Daar zaten toch heel veel calorieën in, helemaal als ik er ook nog een klodder pindakaas opgooide. Datzelfde gold voor avocado. Man, man, man, man. Een cracker met Slanki smeerkaas bevatte nog geen 10% van de kwaadaardige klerenkleinmakertjes die je in een avocado vindt. Toen ik zei dat dat ook zo was voor de gezonde voedingswaarden, maar dan de andersom, keek diegene me een beetje gek aan. Laag in je calorieën blijven is toch veel belangrijker als je gezond wilt leven?  

Wij ‘fitgirls' hebben er een handje van om ieder kwartaal een nieuw hip product te kiezen. Een tijdje geleden was het boerenkool, daarna sloegen we massaal avocado's in en tegenwoordig zijn het de courgettes. Gelukkig hebben we ook oude rotten in het vak, zoals pindakaas en havermout. Het ‘gekke' is dat juist deze 2 producten ontzettend veel kcal bevatten. Waarom fitgirls ze dan toch omarmen? Hierom!

Snoeihard werken en veel kcal…

Het (fabrieks)suikervrije ontbijtje

In een kommetje havermout van 100 gram zitten 380 kcal. Gooi daar een eetlepel pindakaas (of notenpasta – dat eet ik altijd omdat dat geen suiker bevat) bovenop en je hebt al gauw een ontbijtje van 500 calorieën in je hand. Wanneer je ervoor kiest om een calorietekort aan te houden omdat je wilt afvallen, heb je nog voordat de ochtend verstreken is, al eenderde van je totaal opgegeten.

Dat zijn natuurlijk een berg calorieën, maar weet je wat je ook binnen hebt gekregen? 6 gram eiwitten om je spieren te laten groeien en om je een fijn verzadigd gevoel te geven, 14 gram vetten die je nodig hebt als je aan een sterk en gezond lichaam bouwt en ruim 12 gram vezels die je buik snoeihard laat werken zodat alle gezonde eigenschappen uit je ontbijt kunnen worden gehaald.

… weinig kcal en een leeg gevoel

Wanneer je had gekozen voor een luchtige cracker met smeerkaas, had je misschien net 100 kcal binnen gekregen. Super goed voor je tabel natuurlijk, maar na een uur heb je weer honger. Misschien neem je nog een cracker, maar de kans is groot dat je die niet voorhanden hebt en dat je dan toch voor iets anders kiest. Een eierkoek wellicht, waar ‘maar' 200 kcal inzitten, maar die wel 25 gram fabriekssuiker bevat. Je heb even een volle buik en je honger is gestild.

Daarna neemt je bloedsuikerspiegel een loopje met je, doet hij een flinke stap terug en zit jij weer met de gebakken peren. Shit, weer honger!

Doe mij die gezonde producten maar

Voordat je het weet, ga je ver over je gewenste calorie-inname heen, ondanks dat je allemaal ‘magere' producten eet. Je vult jezelf namelijk wel, maar je voedt niet (om Wilfred Genee maar even aan te halen). Doe mij die gezonde producten dan maar. Ik eet liever een avocado met een eitje waardoor ik tot aan mijn tussendoortje goed vol zit, dan dat ik steeds met een knorrende maag loop.

Waar ga jij voor? Ben jij toch meer een ‘light' fan of begin je ook langzaam de meerwaarde van volle producten in te zien? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden