Categorieën Eten is liefde

Hoe zit het met… gluten?

Het leven is niet makkelijk als je ‘gluut' bent. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig namelijk een hekel aan je. Waarom? Ik heb geen idee. Nou ja, dat heb ik eigenlijk wel. De Fitgirls hebben gluten namelijk tot persona non grata verklaard. Maar waarom dat is, weet ik niet. Zijn ze dan echt zo slecht voor je? 

Je kan bijna geen foodblog of -website meer openen zonder dat je wel een glutenvrij recept tegenkomt. Aan gluten hebben fitte mensen tegenwoordig een hekel. Als je aan ze vraagt waarom, hebben ze vaak geen idee. Iemand heeft ooit geroepen dat het slecht is en sindsdien worden ze keihard de deur gewezen.

Gluten, wat is het?

Ook hier zitten gluten in

Je verwacht het wellicht niet, maar gluten is eigenlijk een verzamelnaam voor een soort eiwit dat voorkomt in diverse soorten graan. Het bestaat uit twee verschillende stukjes: prolamine en gluteline. De prolamine is vaak de boosdoener bij mensen met Coeliakie en komt het meest voor in graansoorten als tarwe, rogge, gerst en spel. Haver is over het algemeen glutenvrij, alhoewel het bij Nederlandse bedrijven vaak wel in aanraking komt met graan dat gluten bevat.

Even terug.. Coeliakie, zei je?

Jep, Coeliakie. Alhoewel het een beetje klinkt als een tropisch eiland, is het zo goed als het tegenovergestelde. Als je deze ziekte hebt, beschadigd je je dunne darm iedere keer als je iets met gluten eet. Hierdoor kan je darm zijn werk niet goed doen en krijg je last van diarree, misselijkheid, overgeven of een opgeblazen buik.

Bij mensen met Coeliakie kan het wel jaren duren voordat de darmwand weer hersteld is. Voor hen is het dus echt van groot belang om geen gluten binnen te krijgen.

Maar… verder klinkt gluten niet ongezond?

Ze zijn ook helemaal niet ongezond, mits je geen gluten-intolerantie hebt natuurlijk. Mensen die daar last van hebben, mogen ze absoluut niet. Zij gebruiken over het algemeen ook hun eigen bestek, hebben hun eigen kuipje boter en zullen niet zo snel iets nemen uit een frituurpan waar al in gebakken is.

Mensen die geen gluten eten, maar ook geen intolerantie hebben, zijn gewoon niet zo goed bezig. Als je alle gluten zou verbanden, kom je namelijk best wel wat vitamines tekort. Daarnaast heeft het weigeren van gluten ook meer te maken met een hype, dan met een doordachte levensstijl. Mensen linken gluten vaak aan koolhydraten en ook die zijn slecht. Vinden ze. Maar echt bewijs voor het kwaadaardige karakter van gluten is er niet. Neem dus gerust nog dat bord volkorenpasta of geniet van je speltbroodje. Er is niets ergs aan de hand!

Ben jij benieuwd hoe het zit met een bepaald product of eetgewoonte? Laat het me weten in de comments, via Instagram of op Facebook

photo credit: Sandwich via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden