Eten is liefde

Hoe zit het met… extra eiwitten nemen?

Smart bars, Whey Protein, caseïne, Isolat Perfection. Kolere, wat een hoop verschillende soorten, maten en smaken zijn er. Je ziet ondertussen door de eiwitbomen het enorm gespierde bos niet meer. Welke moet je kiezen? En, misschien een nog veel belangrijkere vraag, heb je ze wel echt nodig? 

Wat zijn eiwitten?

Je lichaam heeft eiwitten nodig, of je nu gekke sportdingen doet of niet. Het is gewoon een van de basisbehoeften, net zoals vet en koolhydraten. Het geinige van eiwitten is dat ze aminozuren bevatten. Sommige zuren maakt het lichaam zelf aan, maar andere, de essentiële aminozuren, moeten uit eten komen. Eiwitten fungeren als bouwstenen en zorgen voor de opbouw van lichaamscellen.

En waar vind ik die dingen dan?

Nou, daar zal je nog gek van staan te kijken, maar je komt ze nog best vaak tegen! Uiteraard zit in het ene voedingsmiddel iets meer dan in het andere. Als je echt goed eiwitrijk wilt eten, dan zijn dit de producten die in je winkelmandje moeten liggen:

Plantaardige bronnen:

  • Brood
  • Granen (denk hierbij aan zilvervliesrijst en pasta)
  • Peulvruchten (bijvoorbeeld bonen en linzen)
  • Noten
  • Paddestoelen

Dierlijke bronnen:

  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte (kip is een echte knaller en daarnaast ook mager)
  • Zuivelproducten (kwark, yoghurt en kaas)
  • Eieren (je verwacht het niet, hé)

Vegetariërs moeten hun eiwitten voornamelijk uit plantaardige bronnen halen, en vegans natuurlijk helemaal. Gelukkig is het bij een gebalanceerd menu heel goed mogelijk om ook bij een ‘groene lifestyle' genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Maar waar zijn al die poedertjes en repen dan voor?

Fanatieke sporters vragen heel veel van hun spieren. Dag in, dag uit worden zij aan het werk gezet en krijgen ze de opdracht om groter of steviger te worden. Die spieren hebben daar eiwitten voor nodig, anders gebeurt er niet zoveel. Je kan trainen tot je een ons weegt, maar zonder de juiste bouwstoffen ben je een jaar later nog precies op dezelfde plek: namelijk gewoon bij ‘start'.

Dat zijn heeeeel veel eiwitten.

Eiwitrepen en shakes bevatten enorme hoeveelheden eiwitten. Sporters kiezen dus, naast gewoon eiwitrijk voedsel, voor deze vriendjes. Op die manier kan op een makkelijke, snelle en relatief calorie-arme manier toch het eiwitdoel worden behaald.

Goed voorbeeld: in een smart bar zit 15 gram eiwitten. En in een scoop Whey Perfection maar liefst 22 gram. Je snapt dat je daar heel wat gebraden kippetjes of bakjes kwark moet wegkanen voordat je dat hebt bereikt!

Dus.. wat adviseer je me?

Uhh.. Nou, eigenlijk helemaal niets. Alhoewel, misschien toch wel iets. Als je gewoon normaal sport, bijvoorbeeld twee keer in de week, en je voeding is goed on point, dan heb je wellicht helemaal geen extra eiwitten nodig. Ik sport iets vaker, 5 keer per week, en ik eet ook alleen een reep (of drink een shake) als ik merk dat ik niet genoeg eiwitten uit mijn dagelijkse voeding kan halen. Ik ben zelf stiekem toch iets meer voorstander van de natuurlijke eiwitbronnen.

Maar soms beweeg je gewoon zoveel dat dat niet voldoende is. In dat geval zou ik je aanraden gewoon een aantal proefzakjes te bestellen. Wat past bij jou, wat vind je lekker en waar voel je je fijn bij? Zo kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt!

Zelf gebruik ik deze clean protein bar en waag ik me aan de chocolade-kokos-shake. Verwacht geen heerlijke snack (alhoewel de smart bar best te doen is), maar goed, we moeten lief blijven voor de spieren!

Foto's:

photo credit: Culturisme via photopin (license)
photo credit: tagliatelle all'uovo via photopin (license)
photo credit: workout via photopin (license)

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden