Baby spam

Zwanger op je buik slapen – mag dat wel?

Zwanger op je buik slapen, is dat echt verstandig? Ik ben een notoire buikslaper. Er zijn geen andere mogelijkheden om in slaap te vallen dan lekker comfortabel op mijn buik, met een knie zo ver mogelijk opgetrokken. Maar aangezien ik inmiddels in het derde trimester van mijn zwangerschap zit en mijn buik niet meer zo plat is als voorheen, is op mijn buik slapen een uitdaging geworden. Daarnaast vraag ik me ook regelmatig af of de baby niet klem zit.

Mag je op je buik slapen als je zwanger bent?

Gelukkig is het antwoord daarop volmondig ja! Je kan in iedere gewenste positie slapen, zolang dat voor jezelf maar comfortabel is. De kans is groot dat door je dikke buik, op je buik slapen als je zwanger bent niet echt relaxt is en dat je daardoor vanzelf een andere positie kiest.

Zelf heb ik bij mijn eerste zwangerschap tot op de dag van de bevalling nog op mijn buik kunnen slapen, maar toen was ik ook gezegend met een heel klein bolletje. Inmiddels ben ik met 30 weken al even ‘dik' als toen met 38, dus ik vermoed dat het buikslapen voor mij snel verleden tijd zal zijn.

Slaaphouding als je zwanger bent

Zodra je in het derde trimester zit, groeit je kindje als kool en wordt hij ook een stuk zwaarder. Hierdoor kan het gewicht wanneer jij op je rug ligt, op de onderste holle ader in je buik drukken. Dit zorgt bij jou voor tijdelijke duizeligheid of misselijkheid omdat de bloedtoevoer naar je hersenen even wat minder is. Op je rug slapen als je wat verder in je zwangerschap bent, zal dus voor jou niet heel prettig aanvoelen.

De meest comfortabele en handige positie is dus om lekker op je zij te liggen. Dit schijnt ook de fijnste houding te zijn wanneer je last hebt van bekkenklachten. Helemaal wanneer je ook nog eens handig gebruik maakt van een voedingskussen.

Hopelijk houd ik het buik slapen nog even vol, want ik vind het veel te lekker liggen. Hoe sliep jij het lekkerst tijdens jouw zwangerschap?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden