Zuchtjes wind

5 belangrijke vragen voor beginnende ondernemers

Vorige week was De Blogbaas alweer een half jaar oud! Ik ben wel pas sinds juni weg bij mijn werkgever, maar De Blogbaas opende op 12 april al haar deuren. In die zes maanden is er onwijs veel gebeurd en ik ben nog iedere dag blij dat ik mijn vaste baan opzegde om voor mezelf te beginnen. Dat heb ik onder andere bereikt omdat ik mezelf deze 5 belangrijke vragen voor beginnende ondernemers heb gesteld

Roekeloos het roer omgooien is niet iets wat ik zou adviseren en ook zeker niet iets wat ik zelf heb gedaan. Er is veel gepraat, nagedacht, plannen gesmeed en nog meer gepraat. Alhoewel het oorspronkelijke idee geen stand heeft gehouden, loopt De Blogbaas als een tiet en heb ik al tientallen vrouwen (en een paar mannen) mogen helpen.

Wil jij ook graag ondernemer worden? Dan moet je jezelf de volgende 5 belangrijke vragen voor beginnende ondernemers stellen

1. Heb ik vertrouwen in mezelf?

Ik denk dat je 1 – 0 achterstaat op het moment dat je zegt het te gaan ‘proberen'. Je gaat het niet proberen, je gaat het gewoon doen! Natuurlijk kan bij jezelf denken dat je altijd weer in loondienst kan, maar hou er geen rekening mee dat het niet lukt.

2. Ben ik bereid om te investeren?

Zelf ben ik ervan overtuigd dat ik niet zo succesvol was geweest zonder een businesscoach, dus ik ben ontzettend blij met die investering. Als beginnende ondernemer kan je niet alles en dat hoeft ook helemaal niet. Heb je moeite met het schrijven van webteksten? Zoek hulp. Weet je te weinig van Instagram om daar te groeien? Schakel een expert in.

3. Zet ik alles op alles om het te laten slagen?

Ik zeg zeker niet dat je jezelf over de kop moet werken, want dat is het slechtste idee ooit, maar een onderneming laten groeien kost tijd en energie. Ik werk nu soms drie keer zoveel als bij mijn vorige baas en pak ook ‘s avonds en in het weekend vaak een uurtje mee.

Gelukkig klopt het cliché wel: als je het echt leuk vindt, voelt het niet als werken.

4. Ben ik bereid om te vallen, te leren en weer op te staan?

Die stomme deksel heb ik al een paar keer op m'n neus gekregen. Trainingen die niet aansloegen, klanten met wie het contact niet zo best liep als gehoopt, toegezegde deelnames die zich toch terugtrokken. Het doet pijn en ik heb ook heel vaak tegen Wim gezegd dat ik het niet meer wilde omdat ik er zo onzeker van werd. Maar man, als het eenmaal lukt, dan word je er zo blij van!

5. Wat ga ik allemaal doen met die gigantische hoeveelheid geld wat nu naar me toe komt stromen?

Dit is natuurlijk een vraag met een kleine knipoog, maar ook met een kern van waarheid. Ik had twee grote drijfveren om voor mezelf te beginnen: werk doen wat ik leuk vind en meer geld verdienen dan in loondienst. Doordat ik steeds meer leer over ondernemen, kom ik er ook achter dat het niet alleen maar afzien is voor erg weinig geld. Het is leuk, je leert er kneitertje veel en met veel geloof in je eigen producten of diensten komt ook dat inkomen vanzelf!

Wil jij ook graag ondernemen? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw antwoord op deze 5 belangrijke vragen voor ondernemers.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden