Categorieën homepageReviews

Oostenrijk – heel veel eten en een berg cultuur

Oostenrijk is perfect om heerlijk te wintersporten. Maar als je ruim 6 maanden zwanger bent, heb je daar niet zo heel veel aan. Gelukkig blijkt het land ook nog over heel veel andere prachtige (en bovendien lekkere!) dingen te beschikken. 

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik heb me tonnetje rond gegeten in Oostenrijk. Nee, dat is niet helemaal des Gezond met Gabs, maar wel erg lekker. En daarnaast is het schier onmogelijk om er een groenterijk gerecht (laat staat vegetarisch) te vinden. Op een of andere manier komen die Oostenrijkers namelijk niet verder dan aardappelen, enorme lappen vlees en af en toe een verdwaalde bak rauwkost.

Dus… wat heb je allemaal naar binnen gepropt?

Cordon bleu

Vlees, dus. Heel veel vlees. Ik heb genoten van de curryworst (ondanks dat manlief zei dat je dat niet kon eten in Oostenrijk) en ik heb ook de cordon bleu niet laten staan. Naast deze vleesgerechten vind je in Oostenrijk heel veel lekkernijen met steak, salami en gedroogde ham in de hoofdrol, maar die heb ik babytechnisch aan me voorbij laten gaan. Uiteraard liet manlief zich niet door mijn dikke buik weerhouden, dus hij heeft extreem zitten genieten van een knoflooksteak, gedroogde worst en een lamsrack. Vooral dat laatste gerecht zag er zo enorm lekker uit dat ik heel even baalde dat ik het niet mocht eten.

Je kan er dus voornamelijk hartig eten?

Apfelstrudel

Niet helemaal, ook aan zoetigheid geen gebrek in dit mooie land. De konditoreien zijn niet te negeren, zoveel vind je er in ieder dorpje en elke stad. Ik heb genoten van de apfelstrüdel met vanillesaus (ondanks dat ik niet hou van fruit in mijn eten, was dit gebakje echt heel lekker), gesnoept van een wortelcake en een heerlijke slagroomachtige kwarktompouce met honing naar binnen gepropt. Het allerlekkerste was echter de kaiserschmarrn. Dit is een soort aan stukken gescheurd pannenkoekje, maar dan veel lekkerder en luchtiger. Ik heb nog net mijn bord niet afgelikt.

Uiteraard heb ik ook de desserts niet overgeslagen. Heel veel kon ik niet uitproberen, omdat er rijkelijk met fruit gestrooid wordt. Van alle toetjes die ik toch geproefd hebt, staat de heibe liebe met stip op een. Slagroom, vanille-ijs en veel, heel veel warme frambozensaus. Heerlijk, ik zeg het je.

Eten tussen de koeien

En wat was het hoogtepunt?

Eten tussen de koeien! Oké, dat klinkt een beetje gek dus ik zal het uitleggen. Je hebt in Going een poepchic hotel staan. Zo chic dat Clinton er een keer overnacht heeft en dat je € 1000,- voor een kamer (per nacht!) betaalt. Naast dat hele keurige hotel staat een minstens net zo keurig restaurant. Gelukkig niet zo duur, maar nog steeds van een behoorlijk niveau. Het is verdeeld in meerdere ruimtes waaronder de koeienstal. Als je hier zit, kijk je uit op… jawel, de koeienstal! Gelukkig worden de beide verblijven gescheiden door glas, anders smaakt je steak vast minder lekker.

Crème brûlée met een brandend laagje!

In dit restaurant heb ik genoten van een heerlijk stukje vis en een crème brûlée die ter plekke gebrand werd. Hoe cool is dat?!

Heb je naast al dat gesnoep ook nog wat leuks gezien?

Jazeker! We zijn een dagje naar Kufstein en naar Salzburg geweest. Vooral die laatste stad is prachtig en staat vol met oude gebouwen, hippe winkeltjes (Depot – geweldige plek voor de interieur liefhebber!) en mooie kerken. Het geboortehuis van Mozart is bezocht, we zijn de Dom binnengegaan (werkelijk prachtig en zo bizar groot) en ook hebben we de berg beklommen om de Vestung te bekijken. Deze bezienswaardigheid heeft een extra tip nodig: loop niet direct het pad af. Voor je het weet sta je namelijk weer buiten en heb je niets van de Vestung gezien. Toch zonde aangezien je wel € 12,- pp aan entree betaalt.

Mijn Oostenrijkse aanwinsten!

Daarnaast zijn we ook twee keer naar het dorp van Sankt Johann geweest. Het is geen centrum waar je uren in ronddwaalt, maar je vindt er wel heel veel leuke kleine winkeltjes. Ik heb hier mijn servies verzameling flink kunnen uitbreiden.

Oostenrijk mag door voor de volgende ronde?

100 %! Misschien is het niet het meest culinaire land op aarde, maar de gerechten zijn heerlijk, de mensen vriendelijk, de natuur prachtig en de cultuur schitterend.

Ich liebe Oostenrijk!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden