Reviews

Typische Deense lekkernijen die je zeker moet proeven

Over een paar weken vertrekken wij naar Denemarken voor een heerlijke vakantie. Deze vakantie hebben we in januari gepland en ik heb inmiddels zoveel research gedaan, dat ik voor mijn gevoel al 6 keer in het land geweest ben. Daarom weet ik ook nu al welke 5 Deense lekkernijen ik sowieso wil proberen!

Ik ben zo'n type dat van tevoren alles tot in de puntjes regelt. Bij mij gebeurt er weinig ‘in de flow', want ik wil gewoon weten waar ik slaap, hoe ik er kom en wat er te eten is. Daarom hebben we een paar jaar terug ook zo'n te gekke dag in Aken gehad en wist ik in Valencia alle leuke plekjes te vinden.

Nadeel: er is weinig ruimte voor spontaniteit (alhoewel dat de laatste tijd echt een stuk beter gaat).

Voordeel: ik ben zo goed voorbereid dat ik altijd overal een antwoord op heb!

Ik kijk ook ontzettend uit naar alle mooie natuur die we daar gaan tegenkomen.

Reis door Denemarken

Ook voor Denemarken heb ik al mijn lijstje klaar. We hebben een huis (echt een flinke, met een tuin ter grootte van een half voetbalveld) in zuidwest-Jutland gehuurd en zitten dichtbij de kust. Eerlijk is eerlijk, de reis van Francesca Kookt door dit gedeelte van Denemarken heeft me echt geholpen bij het zoeken van alle leuke hotspots.

Ik weet dus waar ik heen moet, maar welke Deense lekkernijen mag ik echt niet missen? Is de Deense keuken heel anders dan de Nederlandse of valt dat allemaal wel mee?

Dit is een van de Deense lekkernijen waar ik heel erg naar uitkijk!

Deense lekkernijen die ik MOET proberen

Na flink speuren op het wereldwijde web kwam ik erachter dat het Deense eten veel raakvlakken heeft met de Nederlandse keuken, maar dat de verschillen ook wel direct het proeven waard zijn.

  1. Deens brood – Deens brood is om je vingers bij af te likken. Er zijn overal leuke bakkerijen te vinden die heerlijk, vers brood verkopen zoals skagensbrød en rundstykker.
  2. Wienerkringle – Dit is een typisch Deens ‘gebakje' gemaakt van Deens bladerdeeg en gevuld met allerlei lekkere dingen zoals fruit of noten. Je hebt heel veel verschillende variaties, dus er valt genoeg te proeven. Sowieso schijnt het Deense gebak heerlijk te zijn, dus ik voel nu al keuzestress.
  3. Lakrids – Als echte Nederlander kan het niet anders dan dat ik gek ben op drop en laten ze die liefde in Denemarken nou delen! Lakrids is een merk, maar je kan bijvoorbeeld ook lakrids-poeder en lakrids-ijsjes kopen. Zo'n potje poeder gaat ook uiteraard mee naar huis.
  4. Gammeldags isvafler – Dit is iets waar ik onze mop heel erg gelukkig mee ga maken. Gammeldags isvafler is een enorm ijsje met allerlei lekkere dingen erop. Een beetje vergelijkbaar met een freakshake, denk ik, maar dan in ijsvorm.
  5. Flødeboller – Ik heb geen idee hoe ik al die Deense lekkernijen moet uitspreken en dit is er ook weer zo'n tongbreker. Deze variant van een chocoladezoen schijnt de kramp meer dan waard te zijn, dus ik wil ‘m sowieso proberen!

Heb jij nog een mooie aanvulling voor het lijstje ‘Deense lekkernijen die Gab absoluut moet proeven'?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden