Categorieën homepageMindset

Zo voorkom je uitstelgedrag

Je doet alles op het laatste moment. Of beter gezegd: het liefst zelfs nog daarna. De administratie stapelt zich steeds verder op, je aanrecht is al een tijdje verdwenen onder het servies en de afspraak bij de tandarts heb je ook nog niet gemaakt. Is dit een gevalletje van check, check, dubbel check? Dan ben jij een uitsteller pur sang. Bloed irritant, uitstelgedrag voorkom je toch liever? 

Eerlijk? Ik ben absoluut geen uitsteller. Alles moet gedaan zijn voordat ik rustig op de bank ga zitten. En daarnaast ruimt mijn hoofd er ook lekker van op. Uitstelgedrag is mij dus vreemd, maar mijn omgeving heeft er wel een handje van. Er zijn al heel wat DOE HET NOOUUU berichtjes verstuurd, alleen maar om diegene te motiveren het eindelijk eens aan te pakken. 

De oorzaak van uitstelgedrag

Mensen denken vaak dat het desinteresse is, maar dat is niet altijd waar. Natuurlijk zijn veel personen gewoon laks en ligt er niet altijd iets aan ten grondslag. Het kan echter ook een diepere oorzaak hebben.

Zo stellen perfectionistische mensen vaak dingen uit omdat ze bang zijn om te falen. Wanneer je erg zelfingenomen bent, schuif je dingen vaak voor je uit omdat je er vanuit gaat dat je dat klusje wel even klaart. En soms denken we gewoon dat we enorm druk bezig zijn, maar zijn we vaak alleen maar enorm actief met dat drukke bezig zijn. Denk hierbij aan vroeger toen je je kamer moest opruimen, je de hele middag bezig was geweest en je eigenlijk alleen maar je oude speelgoed had bewonderd.

Nooit meer uitstellen!

Hoe je het wendt of keert, het is erg vervelend om steeds op het randje van stress te moeten leven of om achter de feiten aan te lopen. Niemand wordt er toch gelukkig van om tegen een enorme to-do-lijst aan te kijken, terwijl al die klusjes ook in 1 keer gedaan kunnen worden?

Met deze tips voorkom je uitstelgedrag: 

  • Hak je klussen in stukjes. Iets heel groots wordt daardoor opeens lekker overzichtelijk en behapbaar.
  • Voorkom lui gedrag. Allemaal leuk en aardig, maar als jij op de bank hangt en denkt: poe poe, wat heb ik het toch druk, dan ben je gewoon lui. Die schop onder je kont is dan meer dan terecht.
  • Laat het los dat het perfect moet zijn. Het gaat erom dat je het doet en dat wordt een stuk makkelijker als je accepteert dat voldoende ook echt voldoende is.
  • Creëer een focus. Ik heb de focus van een pantoffeldiertje en daarom verplicht ik mezelf nooit om bijvoorbeeld 2 uur te leren of minimaal een uur te schrijven. Daar word ik onwijs ongelukkig van. Het helpt me beter om kleinere tijdsvakken te maken, zodat ik de hele tijd gefocust blijft om de klus te klaren.
  • Hou je werkomgeving schoon. Niets is zo fijn als een opgeruimd plekje. Je wordt veel minder snel afgeleid en je krijgt ook echt dingen voor elkaar. Mocht je dit thuis nog niet hebben, dan weet je direct wat er bovenaan je to-do-list staat!

Ben jij een uitsteller? Komen deze tips dan goed van pas of zit het echt in je genen? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden