Categorieën homepageMindset

Zo stel jij goede persoonlijke grenzen

We hebben ze allemaal, maar durfen ze soms amper aan te geven. Hoe sterk baken jij je eigen grenzen af? Sta jij op en roep jij iemand tot de orde als jouw grens is bereikt? Ik vind het super knap als het je al lukt, want makkelijk is het absoluut niet. En voor degenen die er nog wat meer moeite mee hebben, zet ik 4 tips op een rijtje. Want ook voor jou is het mogelijk om je persoonlijke grens aan te geven. 

Er zijn een heleboel redenen waarom je (regelmatig) iemand over je grens heen laat gaan. De ene keer durf je geen nee te zeggen omdat je bang bent dat die ander boos wordt en de andere keer wil je de sfeer niet verpesten. Het feit blijft wel dat jij met een rot gevoel achterblijft, omdat je toch iets tegen je zin in gedaan hebt.

Hoe moeilijk het ook lijkt, ik weet zeker dat 1 van deze tips je gaat helpen bij het stellen van jouw persoonlijke grenzen.

1. Vergeet niet dat het een vraag is

Het wordt soms anders gebracht, maar eigenlijk is het heel erg simpel: iemand kan jou iets vragen, maar kan dat niet van je eisen. Dus stel dat jouw baas tegen je zegt dat je op zondag extra naar kantoor moet komen en dat tegen jouw principes is en jij daarbij over je grenzen heen moet gaan, dan mag je daar best duidelijk over zijn. Hij vráágt het immers, ook al klinkt het als een eis.

2. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen

Zou het misschien kunnen dan jij niet alleen moeite hebt met het aangeven van je grens, maar ook met het maken van keuzes? Want als je veel beslissingen aan anderen over laat, dan is de kans groter dat jouw grenzen overschreden worden. Maak zelf de keuze en geef daarbij meteen aan waar voor jou de grens ligt.

3. Wat je geeft, trek je ook weer aan

Als je zelf je eigen grenzen goed bewaakt en op tijd aangeeft dat er iemand overheen dreigt te wandelen, trek je mensen aan die hier respect voor hebben en jouw grens dus ook zullen respecteren. Mensen die normaal gesproken claimen en dreigen, weten dat ze dat bij jou niet hoeven te proberen.

4. Wees bereid aan te geven wanneer jouw grens bereikt is

Hoe moeilijk dit ook is, dat ben ik helemaal met je eens. Maar als iemand niet weet dat hij je grens bereikt, kan hij zijn gedrag ook niet veranderen. Recht dus je schouders en geef aan dat je het niet meer leuk vindt.

Heb jij moeite met het aangeven van je persoonlijke grenzen? En zo ja, kan je met deze tips uit de voeten? 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden