Categorieën homepageMindset

UITDAGING 2 – Welke belemmerende overtuiging schuif jij aan de kant?

We hebben ze allemaal: belemmerende overtuigingen. De kans is echter heel groot dat je er nu pas voor het eerst iets over hoort. Wat zijn het precies, hoe ga jij er mee om en zitten ze je eigenlijk niet ontzettend in de weg? Met behulp van deze uitdaging gaan wij op zoek naar jouw belemmerende overtuiging en als we hem eenmaal gevonden hebben, gooien we hem zo de prullenbak in! 

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen weerhouden jou ervan om alles uit het leven te halen wat erin zit. Het zijn kleine, interne saboteurs die je vertellen dat je iets niet kan, dat het plan vast niet slaagt of dat het toch niet op tijd af komt. Deze overtuigingen ontstaan al op het moment dat je geboren wordt en dat gebeurt voornamelijk door je omgeving.

Een voorbeeld van een belemmerende overtuiging:

Ik zou heel graag danseres willen worden, maar dat doe ik maar niet want daar valt toch geen droog brood mee te verdienen.

Wanneer je het gevoel hebt dat een gedachte je in de weg zit, is het een belemmerende overtuiging.

Comfort zone

Aan bovenstaand voorbeeld is misschien geen woord gelogen. Natuurlijk is de kans er dat je jezelf niet kan onderhouden als je besluit danseres te worden. En als je die gedachte al jaren in je hoofd hebt, krijg je dat er ook niet zomaar uit. Jouw zelfbeeld is voor jou de waarheid. Zo kijk jij immers al jaren naar jezelf, dus dat zal wel kloppen. Met deze gedachte bevind je je in je comfort zone, en zoals het woord al zegt, voel je je daar prettig.

Mijn belemmerende overtuiging

Maar het weerhoudt mensen er ook van hun dromen na te jagen. Daarom gaan we tijdens deze uitdaging op zoek naar jouw ‘belemmerende overtuiging'. Wat de mijne was?

Ik begin niet aan een nieuwe opleiding, want ik heb toch niet genoeg doorzettingsvermogen om het af te maken.

Op zich een logische gedachte, aangezien ik in het verleden veel dingen niet heb afgemaakt. Zo ligt er nog een studie contentmarketing in de la, waar ik na 4 hoofdstukken mee gestopt ben. Maar ze zeggen niet voor niets ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst'. Met die opleiding ben ik dus mooi wel begonnen!

De opdracht

  1. Bedenk maximaal 5 belemmerende overtuigingen 3 en doe dit in volgorde van belangrijkheid. Welke zit jou het meest in de weg en welke het minst? Als je er maar 1 hebt, is dat natuurlijk ook prima.
  2. Schrijf op een A4 aan de linkerkant kort en bondig jouw belemmerende overtuigingen. Bijvoorbeeld: ik heb geen doorzettingsvermogen. Of: ik verdien geen leuke baan.
  3. Noteer aan de rechterkant het tegenovergesteld van deze negatieve zinnen. Maak het dus positief! ‘Ik heb doorzettingsvermogen.'
  4. En nu het leukste van alle stappen: kras met een dikke, zwarte stift alle negatieve woorden weg. Zo weet je hoofd direct dat je het hier niet meer mee eens bent.
  5. De rest van de week ga je 1 keer per dag voor de spiegel staan en herhaal je de positieve zinnen.

Doe jij mee? En wil jij je belemmerende overtuigingen met ons delen? Ik ben super benieuwd! 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden