Mindset

Tijd investeren in jezelf – Mama, doe jij dat wel genoeg?

Mama's spreken heel wat standaard zinnen uit op een dag: ‘Nee, je kan klei niet eten', ‘Je mag niet van de trap springen' en ‘Niet de rollen wc-papier in de wc gooien!' worden vaak gebruikt. Maar ook ‘Dat lijkt me hartstikke leuk. Als ik er tijd voor heb, ga ik het doen' is er 1 die meer dan eens wordt uitgesproken. Super zonde, wat hiermee geven we eigenlijk aan dat als mama tijd investeren in jezelf niet echt nodig is.

Er zijn gewoon heel veel dingen waar je niet meer aan toe komt als je eenmaal moeder bent geworden. Dat is ook logisch, want waar je voorheen de 24 uur die er in een dag zitten, moest verdelen tussen jou en je partner, wordt nu het grootste gedeelte opgeslokt door je kindje(s). Even snel sporten op een vrije ochtend zit er niet meer in en op je gemakje oude stadjes bezoeken staat waarschijnlijk ook niet meer bovenaan de prioriteitenlijst. Maar helemaal geen tijd investeren in jezelf is zonde, want je hebt het zo nodig!

Ben jij alleen nog maar mama?

Toen Mae er net was, was ik voornamelijk moeder. Alles draaide om Mae en ik ging echt het huis niet uit zonder mijn kleine wup. Na een week of 6 merkte ik dat ik mijn hoofd moest luchten, en begon ik weer langzaam met sporten. Ik heb echt beweging nodig om mezelf niet gek te laten maken door mijn angststoornis, dus hiermee ving ik 2 vliegen in 1 klap: ik was in beweging en ik had een beetje tijd voor mezelf.

Wanneer je volledig bezig bent met je kindje, kan het zijn dat je langzaam verandert in alleen maar moeder zijn. Alles wat je op zo'n moment doet, doe je in het belang van je kleine druif. Je eigen belang, behoeften, geluk en passie zet je op dat moment opzij. En begrijp me niet verkeerd: ik ben ook altijd 100% mama. Het betekent niet dat als ik dingen voor mezelf doe, ik geen moeder meer ben, maar op dat moment ben ik bezig met iets dat ik volledig voor mezelf doe en niet voor Mae.

Kan jij nog dingen opnoemen waar je echt gelukkig van wordt en die je alleen voor jezelf doet? Dus dan bedoel ik geen uitstapjes naar de speeltuin omdat je kindje daar zo van geniet, maar echt dingen voor jou als persoon? Zoals een cursus die je al heel lang wilt volgen of een lunch in een nieuwe eetgelegenheid waar je maar niet aan toe komt?

Tijd investeren in jezelf zodat je jouw eigen persoon blijft

Je kan niet opeens per direct alles uit je handen laten vallen en de kans is groot dat je ook rekening moet houden met je partner, maar kijk eens goed naar de mogelijkheden voor tijd investeren in jezelf. Ook al begin je maar met een uurtje per week. In dat uurtje doe je alleen dingen waar jij gelukkig van wordt. Misschien is het sporten, een goed boek lezen, een podcast luisteren of á la Marie Kondo je kast opruimen. Probeer te voorkomen dat je dit uurtje plant als je kind al op bed ligt. Dan maak je namelijk nog niet echt tijd, maar komt het toevallig gemakkelijk uit. Het gaat erom dat je bewust kiest voor jezelf.

Het resultaat van deze investering is dat je weer toekomt aan dingen die leuk vindt en jezelf op deze manier blijft ontwikkelen. Als je moeder wordt, staat het leven volledig in het teken van je kindje, maar dat betekent niet dat je jezelf moet vergeten. Jij bent de belangrijkste persoon in het leven van je kleintje dus met jou moet het ook goed gaan.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden