Categorieën homepageMindset

Nee, nee en nog eens nee! – 6 gemakkelijke manieren om nee te zeggen

Hoe makkelijk krijg jij het eruit als je iets gevraagd wordt? Het is een van de eerste woordjes die we uitspreken en vooral tijdens onze peuterjaren weten we er zorgvuldig gebruik van te maken. Maar zodra we volwassen worden, durven we opeens geen nee meer te zeggen. Daarom heb ik 6 voorbeeldzinnen op een rij gezet. Zo kan zelfs jij onwijs assertief uit de hoek komen! 

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen is in de wieg gelegd om assertief te zijn. Zelf ben ik ook niet altijd even daadkrachtig, alhoewel het een stuk beter gaat sinds ik mijn grenzen durf aan te geven. Het komt echter nog vaak genoeg voor dat ik toch maar ja zeg of met een of andere slechte smoes aankom, omdat ik gewoon geen nee durf te zeggen. 

Waarom we geen nee durven zeggen

Dat we niet altijd assertief genoeg zijn, heeft meerdere redenen. Zo zijn we bang dat de ander ons niet meer aardig vindt, als we aangeven dat we er niet op zitten te wachten om zijn tekkel 3 weken in huis te hebben. Of we vrezen dat we niet goed meer in de groep liggen wanneer we vinden dat we € 300,- toch echt te veel is voor een etentje.

We vullen steevast in wat de ontvanger van ons antwoord vindt en koppelen daar direct een negatieve verwachting aan. ‘Als ik dit niet doet, dan vindt hij vast zus en zo van me'. Reageer jij echter ook zo als iemand nee tegen je zegt? Ik in ieder geval niet, want het is een antwoord dat je op je vraag kan verwachten. We moeten dus stoppen met invullen van andermans gedachten èn onze eigen belangen niet ondergeschikt maken aan de mening van een ander.

6 manieren om nee te zeggen

Omdat gewoon ‘nee' misschien een iets te snelle start is als je het woord normaal nooit gebruikt, heb ik 6 andere manieren voor je:

  • “Ik kan het niet doen, want ik ben erg druk met iets anders.”
  • “Ik vind het niet leuk om nee tegen je te zeggen, maar het kan op dit moment niet anders.”
  • “Ik heb dat nu niet nodig, maar ik hou het wel in mijn gedachten”. (Wanneer iemand je een dienst aanbiedt die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je niet geïnteresseerd in bent).
  • “Het komt me nu niet goed uit.”
  • “Ik vind het erg leuk dat je dat aan me vraagt, maar ik ben niet de geschikte persoon om dat uit te voeren. (Bijvoorbeeld als je een presentatie moet doen op werk, maar je je daar niet zeker genoeg over voelt)
  • Laat me er eerst over nadenken, ik kan je hier nu geen antwoord op geven.”

Ben jij al een ster in nee zeggen of heb je er ook moeite mee? Ik weet zeker dat deze zinnen dan een goed begin van jouw nieuwe assertieve ik zijn!

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden