Mindset

Emotional freedom techniques – wat is het en hoe werkt het?

“Als ik veel spanning ervaar, ga ik tappen en dan is het zo weg”. Deze woorden kwamen van Paulien Timmer en lieten me niet meer los. Tappen? En hoe zorg je er dan voor dat al je stress weg is? Het bleek dat Paulien gebruikmaakt van Emotional Freedom Techniques: een manier om spanning los te laten. Hoe werkt deze energiepsychologie precies? En nog belangrijker: wat levert het je op?

Emotional Freedom Techniques of EFT, is een controversiële therapeutische interventietechniek gericht op desensitisatie.” Aldus Wikipidea. Eerlijk? Toen ik deze zin las, had ik nog steeds geen idee wat EFT was.

Emotional Freedom Techniques: kloppen op meridiaan-punten

Gelukkig weet Stichting-EFT het beter onder woorden te brengen. Op hun website lees ik dat Emotional Freedom Techniques bestaat uit het kloppen op de meridiaan-punten op je gezicht en romp. Door hier op te tappen, lukt het je om spanning los te laten. Je kan het eigenlijk zien als een soort lichte vorm van accupunctuur, maar dan zonder naalden in je oren.

De methode zou niet alleen werken bij ‘normale' stress, maar ook wanneer je zware psychische klachten of trauma's hebt.

De werkwijze

Ik kan best een flinke piekeraar zijn, dus het klinkt mij als muziek in de oren dat ik dat kan verhelpen met wat kloppen op mijn voorhoofd. Al snel merk ik dat het wel iets verder gaat dan dat, alhoewel Stichting-EFT aangeeft dat je de techniek ook prima zelf toe kan passen.

Voordat je aan de slag gaat met kloppen, moet je eerst weten waar je dit moet doen. Gelukkig zijn daar genoeg afbeeldingen over te vinden en hoef je ook geen ingewikkelde yogaposes te doen om bij de punten te kunnen. Tijdens het tappen moet je het probleem waar jij stress door ervaart, in gedachten houden of hardop uitspreken. Je start met een standaard openingszin, maar als je eenmaal een geoefende klopper bent, dan kan je het probleem ook anders formuleren.

En, werkt het?

Ik heb Emotional Freedom Techniques nu een paar keer geprobeerd en ik kan nog niet zeggen dat ik de koningin van het loslaten ben geworden. Wel vind ik het heel fijn om op deze praktische manier met mijn stresspunten bezig te zijn. Het voelt een beetje alsof je er tijdens het tappen afscheid van neemt.

Ik heb het boek van Yvonne Toeset aangeschaft (Innerlijke rust met EFT) en daar ben ik nu druk met bezig. Wim heeft me zelfs al een keer op hem laten oefenen, maar hij is nog niet zo enthousiast als ik.

Ken jij Emotional Freedom Techniques al? En zo ja, ben jij fan?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden