Lekkere trek

Het perfecte recept voor gezouten karamelsaus

Soms denk ik dat er gezouten karamelsaus door mijn aderen stroomt in plaats van bloed. Ik vind dat goedje zo ontzettend lekker! Tot voor kort kocht ik het steeds, omdat ik niet wist hoe ik het moest maken, maar inmiddels heb ik het perfecte recept ontdekt. 

Je maakt gezouten karamelsaus met weinig ingrediënten, maar het is toch zo makkelijk nog niet. Daarom een paar handige tips voordat je ermee aan de slag gaat: 

  • Let erop dat karamel ontzettend heet wordt. Steek dus niet zomaar je vinger in het pannetje om even snel te proeven. Ook spettert en pruttelt het een beetje zodra het begint te koken. Brengen honden en kinderen dus in veiligheid. En vergeet geen hittebestendige spatel te gebruiken. Ik ben bang dat je plastic accessoire het niet redt.
  • Over pannetjes gesproken: kies liever een te groot dan een te klein model. De boel gaat nogal bubbelen waardoor je pan binnen de kortste keren overstroomt.

Ingrediënten voor gezouten karamelsaus

  • 200 ml slagroom
  • 175 gram suiker (ik heb witte basterdsuiker gebruikt en daardoor blijft de karamel wat lichter. Je kan ook lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker gebruiken.)
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 theelepel vanille aroma

Iedereen klaar? Bakken maar!

  1. Doe de slagroom, suiker en vanille aroma in 1 (grote!) pan en breng het aan de kook.
  2. Zodra het kookt, zet je je timer aan en het vuur iets zachter. Ik heb mijn gezouten karamelsaus 3,5 minuut laten koken en daardoor krijgt het dezelfde textuur als bijvoorbeeld stroop. Wil je het iets dikker, dan moet je het iets langer laten koken. Laat het echter niet te lang gaan, want voor je het weet kan je er een raam mee ingooien.
  3. Als de tijd voorbij is, spatel je voorzichtig het zeezout er doorheen. Doe vervolgens een kleine hoeveelheid op een lepeltje, blaas alsof je leven ervan afhangt en proef of er genoeg zout in zit.
  4. Laat het afkoelen voordat je het in een bewaarpotje doet.

Had jij gedacht dat gezouten karamelsaus zo makkelijk te maken zou zijn? Het zou een prima aanvulling zijn op bijvoorbeeld deze taart. Geniet ervan!

Gabriella

Deel
Gepubliceerd door
Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden