homepage

Zeg #Fitmom Ymkje, hoe doe jij dat toch? (deel 2)

Vorige week vertelde Ymkje hoe haar fitte leven was voordat ze zwanger raakte en hoe haar bevalling is verlopen. Inmiddels is deze fitcrossheld 3 prachtige kinderen rijker en pakt zij de draad weer een beetje op. In het tweede gedeelte van haar ‘#Fitmom, hoe doe jij dat toch?' reeks neemt deze moeder van 3 en zelfstandig ondernemer je mee haar sportieve wereld in. Heeft ze zich alweer in de fitcrossbox gemeld? En hoe zorgt ze ervoor dat ze gemotiveerd blijft?  

Gab: Hoe combineer je het sporten met je kindjes?

Ymkje: Dat is een uitdaging. Mijn vriend en ik hebben de afspraak dat we allebei een avond in de box mogen sporten. Daarnaast heb ik de vrijdagmiddag nu nog ‘vrij’, omdat dat papamiddag is. Die middag gebruik ik ook om te sporten, maar dit zal weer stoppen zodra mijn verlof erop zit. Tussen de bedrijven door probeer ik dan thuis nog te sporten: ’s avonds of ’s middags, als de jongens op bed liggen. Dit is met wisselend succes. Het gebeurt regelmatig dat er 1 (of 2 of 3) onrustig is, waardoor mijn work-out ook bestaat uit vaak de trap op en neer. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook regelmatig te moe ben om te sporten. Alhoewel ik eigenlijk weet dat ik het dan juist wel moet doen, omdat het me vaak weer energie geeft, lukt het me niet altijd om me er dan toe te zetten.

De knappe drieling

Gab: Welke verschillen ervaar jij tussen je lichaam nu en het lichaam dat je had voor de zwangerschap?

Het grootste verschil wat ik nu ervaar is dat ik op dit moment mijn eigen krachten niet goed ken. Waar ik voorheen precies wist wat ik wel en niet kon, vind ik dat nu heel lastig in te schatten. Voorbeeld: even het volgelopen babybadje verplaatsen. Voor mijn zwangerschap twijfelde ik er niet over of ik sterk genoeg wat dat badje te verplaatsen. Nu vind ik dat spannend: ga ik niet door mijn rug omdat ik daar nog te slap voor ben? Langzaam vind ik mijn krachten weer terug en word ik hier weer wat zekerder over. Een ander verschil is dat ik nog duidelijk merk dat mijn core en bekken nog wat instabieler zijn. Maar door rustig en gecontroleerd te trainen, wordt dit ook steeds beter, merk ik.

Gab: Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?

Door in de spiegel te blijven kijken ;). Ik zat de afgelopen jaren supergoed in mijn vel en dat kwam vooral door goed te sporten en te eten. Een pittige work-out geeft me gewoon een heel lekker gevoel en fit zijn zorgt ervoor dat ik mijn drukke leventje goed aankan. Daarnaast is het gewoon heel fijn om af en toe even mijn hoofd leeg te kunnen maken en dat lukt het beste door te sporten. Dus het is wel de moeite waard om daar tijd voor vrij te maken!

Gab: Zijn er sportieve mama's waar jij zelf tegenop kijkt? Zo ja, wie en waarom?

Niet iemand in het bijzonder, maar nu ik zelf mama ben, snap ik wel dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je lekker door blijft sporten. In onze crossfitbox loopt een aantal mama’s rond die na hun zwangerschap weer superfit zijn geworden, dat vind ik wel echt heel knap.

Zo'n tuin wil ik ook wel.

Gab: Welke tips heb jij voor (kersverse) moeders die weer back in shape willen komen?

Gewoon weer beginnen en niet teveel van jezelf eisen. Accepteren dat je 10 stappen terug hebt gedaan, maar ook genieten van het feit dat je al snel weer 1 of 2 stappen vooruit kan doen, omdat je lichaam ergens wel heeft opgeslagen wat je daarvoor allemaal kon. Het komt wel weer terug, al moet je er wel iets voor doen (dit zeg ik ook vooral even tegen mezelf ;)).

Gab: En dan nu de finale vraag… en het is een tricky one! Nooit meer lekker eten of nooit meer sporten?

Die is zeker tricky… Ik denk nooit meer lekker eten. Sporten zorgt op de lange termijn dat je je constant goed voelt, lekker eten geeft dat gevoel maar even… Maar lastig, nooit meer lekker eten wil ik eigenlijk ook niet missen!

Ymkje, ik vind je een topper! Heel erg bedankt voor je eerlijke (en bovendien zeer motiverende!) verhaal. 

Wil jij ook meedoen aan deze reeks? Laat het me weten

De foto's zijn eigendom van Ymkje Hoekstra en mogen dan ook alleen met haar toestemming worden gebruikt. 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden