homepage

De 5 no-go’s als je gewicht wilt verliezen

Je verwacht het niet, aangezien je in deze tijd wordt overspoeld met fit- en foodgirls (I'm so sorry), maar toch is het zo: er rust een taboe op afvallen. Zodra je zegt dat je wat kilo's kwijt wilt, wordt er veelvuldig geroepen dat dat onzin is en je het helemaal niet nodig hebt. Ik vind dat dan weer onzin. Als je niet lekker in je vel zit, of je wilt gewoon een kledingmaat kleiner, dan moet dat kunnen. Mits je op een gezonde manier bezig bent natuurlijk. Deze dingen mag je namelijk nooit doen als je gewicht wilt verliezen. 

1. Maaltijden skippen

Het is stom om te denken dat je op een gezonde manier afvalt als je maaltijden skipt. Je ontbijt overslaan is sowieso niet handig, aangezien je een hele nacht niet gegeten hebt, en je lichaam wel wat vers brandstof kan gebruiken. En de lunch of het diner ‘vergeten' lijkt me ook een enorm slecht plan. Juist regelmatig (kleinere) porties eten zorgt ervoor dat je verbranding op peil blijft en je gewicht verliest.

2. Stoppen met spieren kweken aangezien die zwaarder zijn dan vet

Ik zeg altijd maar zo: iedere spier geeft plezier! Hoe meer krachttraining je doet, hoe strakker je lichaam wordt. Een fijne bonus is dat een gespierd lichaam ook nog eens een hogere verbranding heeft dan een lichaam met minder spieren. Het klopt inderdaad dat spieren zwaarder zijn dan vet, maar ze zijn wel een stuk gezonder.


3. Alleen maar naar de weegschaal kijken

Als we het toch over ‘zwaarder dan' hebben: kijk niet altijd naar de weegschaal. Het kan goed dat je vetpercentage hard omlaag gaat, terwijl je gewicht stijgt. De weegschaal kan super demotiverend werken, terwijl je juist hartstikke goed bezig bent. Kijk ook naar je spiegelbeeld, voel hoe je broek zit en let op de manier hoe makkelijk je opeens beweegt.

4. Een dieet volgen

Ik heb ze allemaal gehad: het brooddieet, het appeldieet, het ik-eet-gewoon-helemaal-niets-meer-jullie-bekijken-het-maar-dieet. Niets hielp, omdat diëten simpelweg niet helpen. Natuurlijk, in het begin verlies je flink wat kilo's, maar die komen er vanzelf weer aan als je stopt met het dieet. Je kan beter besluiten om gewoon helemaal gezond te eten, dan 6 weken keihard aan de bak zodat je in die ene jurk kan, en het er daarna weer bij schransen.

5. De moed opgeven

Er komt een tijd dat je niet meer afvalt. Hoe hard je ook je best doet, je blijft op hetzelfde gewicht. Heb je je doel nog niet bereikt? Geef de moed dan niet op. Als je goed bezig blijft, verdwijnen ook die laatste kilo's.

Al deze tips hebben een gezamenlijke boodschap: zorg dat je gezond bezig blijft! Als ik iets niet wil, is dat je te veel eet of juist jezelf uithongert. Een gezond lijf is meer dan het magische getal op de weegschaal (zie ook puntje 3)! 

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden