homepage

Van jezelf houden – doe jij dat wel genoeg?

Van jezelf houden, doe jij dat wel genoeg? Een vraag die ik dus volmondig met ja durf te beantwoorden. Ik heb mezelf altijd best een leuk mens gevonden. In het verleden zijn er genoeg mensen geweest die daar anders over dachten en dat ook structureel kenbaar hebben gemaakt. Maar in the end ben ik dus redelijk content met mezelf. Sterker nog, er is sprake van wederzijdse liefde als ik in de spiegel kijk.

Ik ben blij met mijn doorzettingsvermogen en dankbaar voor mijn discipline. Ik word zielsgelukkig van mijn dikke haar en ben er trots op hoe mijn lichaam hersteld is na mijn tweede zwangerschap. Ik vind het mooi hoe ik er voor anderen kan zijn en ik bewonder tegelijkertijd hoe ik op de juiste momenten voor mezelf weet te kiezen.

Ik weet nu dat er mensen zijn die dit arrogant vinden. Zo zo, gek zijn op jezelf? Loop maar naast je schoenen. Maar eerlijk? Ik denk eerlijk gezegd dat die mensen een groter probleem hebben dan ik. Want met wie moet je de hele dag door een deur kunnen? Juist, met jezelf. Dus wie kan je maar beter de allerleukste persoon op aarde vinden?

…. Ik zei het toch.

Van jezelf houden wordt ons niet makkelijk gemaakt

Even zonder gekheid. Ik denk dat je moet leren om van jezelf te houden. Van jongs af aan worden we beïnvloed door anderen. Sterker nog, tijdens onze opvoeding worden gevormd tot de mensen die onze ouders vinden dat we moeten zijn. En dat is met alle liefde en goede bedoelingen (als het goed is ten minste), maar in de loop der jaren kan het zo zijn dat jij jezelf daar niet meer in kan vinden. Denk maar eens aan de politieke gesprekken die je vroeger hebt opgevangen of de manier hoe erover geld gedacht werd.

Datzelfde geldt voor de dingen die we op social media zien. Het leven is daar perfect, geweldig, mooi en adembenemend. Zit je dan, als zestienjarige, met vet haar van de hormonen en puisten op je kin. TikTok staat vol met heupwiegende meisjes en jij durft niet eens een strakke broek te dragen omdat je bang bent voor het commentaar van anderen. Probeer dan maar eens van jezelf te houden.

Je kan het leren!

Maar het is zo intens zonde, want mens, wat ben je leuk. En lief. En knap. Potdorie, ik kan me gewoon niet voorstellen dat je niet van jezelf houdt! Moet je kijken wat je de laatste jaren allemaal hebt meegemaakt. En dan toch nog zo'n mooi persoon zijn. Ik neem mijn petje voor je af.

Mocht jij nu niet van jezelf houden en kunnen zien waar ik die (meer dan terechte) complimenten vandaan haal, dan helpen deze tips je vast:

  • Benoem als je voor de spiegel staat alleen je positieve punten. Bewonder je mooie ogen, je slanke taille, je lange benen en je prachtige glimlach.
  • Wees dankbaar. Intens en volledig dankbaar. Dankbaar voor het dak boven je hoofd. Dankbaar voor wat je vandaag allemaal voor jezelf hebt gedaan. Dankbaar voor de lieve vrienden om je heen.
  • Vergelijk jezelf alleen met jezelf. Je bent goed genoeg. Je bent meer dan goed genoeg! De enige persoon met wie jij jezelf moet vergelijken, is die knapperd in de spiegel.
  • Focus je op het positieve. Alles wat aandacht geeft groeit. Hoe meer jij bezig bent met zelfliefde, hoe meer zelfliefde er komt.

Ik vraag het gewoon nog een keer: hou jij van jezelf?

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

11 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden