homepage

Het leed dat borstvoeding heet – deel 2: weg oase en de borstvoedingsmaffia

In mijn vorige blog schreef ik over de struggles die ik heb bij het geven van borstvoeding. Mae hapt niet goed aan waardoor het voeden heel pijnlijk is. Daarnaast komt ze maar niet aan in gewicht, en dat terwijl ons wurmpje iedere extra gram goed kan gebruiken. Ik maak een moeilijke beslissing en word daardoor geconfronteerd met de borstvoedingsmaffia. 

Na een flink potje huilen, bel ik de verloskundige. Een goud mens overigens. Ondanks dat ik niet door haar begeleid ben tijdens mijn zwangerschap, doet ze alles om ons te helpen. Zij is echt de rustgevende factor die ik op dat moment hard nodig heb. Ik vertel haar dat Mae weer niet is gegroeid en zij stelt voor om bij te gaan voeden. Dit kan gewoon met moedermelk in een fles, wat voor mij een hele opluchting is.

De borstvoeding is veranderd in een woestijn

Ik pak vol enthousiasme mijn kolfje er weer bij (even serieus, als je je ergens a-sexy door voelt, dan is het wel door een borstkolf), maar helaas met het verkeerde resultaat. Doordat ik eerder moest stoppen met kolven van de kraamhulp en Mae dus niet genoeg dronk, heb ik amper melk meer. De oase aan moedermelk is compleet verdwenen en lijkt nu meer op een woestijn.

Kleine gupjes moeten groeien – of dat nu is met borstvoeding of kunstmatige voeding.

Ik wissel van beroep

Inmiddels ben ik echt aan het einde van mijn Latijn. Nachtelijke voedingen nemen soms wel 2 uur in beslag en zowel Mae als ik zijn soms megagefrustreerd omdat het niet lukt. Wim en ik besluiten om een lactatiekundige in te schakelen. Als dat niet lukt, heb ik er voor mijn gevoel in ieder geval alles aan gedaan en kan ik proberen het schuldgevoel een beetje los te laten.

Wat we dan nog niet weten is dat die mensen ontiegelijk duur zijn. Niet dat ik het anders niet had gedaan, maar de tandjes, wat een hoop geld. Voor € 110,- wil ik ook wel een uurtje naar iemands boobies staren. 

Gelukkig kan de lactatiekundige de volgende dag meteen langs komen, zodat we op korte termijn duidelijkheid hebben. Ze kijkt mee met het voeden en al snel komt ze tot de conclusie dat Mae nog niet krachtig genoeg is om zelf voldoende te drinken en dat ze niet helemaal goed aanhapt. Dat laatste zou kunnen komen door een verborgen tongriempje, maar dat weet ze niet zeker. Dit is te onderzoeken door een KNO-arts, maar daar wil ik mijn kleine Erwt niet aan blootstellen. Ze drinkt immers heel goed uit de fles en daar wordt ze ook heel groot van.

Borstvoedingsmaffia

Ik doe nog een laatste rondje op internet om te kijken of daar de gouden tip tussen staat, maar helaas. Het enige wat je op alle moederfora's tegenkomt, zijn tirades van de borstvoedingsmaffia dat borstvoeding het allerbeste is voor je kind en dat je een in- en inslecht mens bent als je besluit over te stappen op flesvoeding. Wat er ook gebeurt: er moet een tepel in dat bekkie! De borstvoedingsmaffia blijkt een serieus ding te zijn. Moeders die, net als ik, worstelen met het geven van borstvoeding en daardoor neigen naar Nutrilon, worden met de grond gelijk gemaakt.

Het complete gebrek aan solidariteit tussen vrouwen, of dat nu gaat over borstvoeding of over iemands figuur, blijft me verbazen.

Honderden puntjes

Ik besluit dat het tijd wordt om mijn grote droom los te laten: ik ga afbouwen zodat we langzaam over kunnen op flesvoeding. We hebben uren geoefend, Mae heeft honderden puntjes gecreëerd en ik heb met liefde alle wondjes ingesmeerd met Purelan (prachtig spul trouwens – van Medela). Er zijn liters melk gekolf en Mae heeft eindeloos vaak met enorm veel geduld opnieuw aangehapt, maar borstvoeding zit er voor ons niet in.

Nadat ik mijn beslissing definitief gemaakt hebt, voel ik me verdrietig en opgelucht tegelijk: er is weer rust in de tent. Ik kan weer gewoon van Mae genieten in plaats van alleen maar van voeding naar voeding te leven. Heerlijk! Ze krijgt nu 4 flessen kunstvoeding en 3 flessen moedermelk op een dag. In 1 week is ze 350 gram aangekomen en is ze uit maatje 44 gegroeid. Ons kleine Erwtje wordt langzaam groot! Alle commentaren, die borstvoedingsmaffia en het geklungel met tepelhoedjes kan me gestolen worden.

Heb jij ook geworsteld met het geven van borstvoeding en wil je je verhaal delen? Dat kan in de comments of op Facebook! Weet in ieder geval dat je niet alleen bent.

Gabriella

Recent bericht

In een klap reumapatiënt en veganist

Mijn 5 jaar geleden schreef ik een blog over reuma en veganistisch eten. Mijn huisarts…

10 maanden geleden

Maggie’s dagboek – maand 13 en 14

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 32 & 33

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden

Maggie’s dagboek – maand 12

We moesten even op haar wachten, maar op 10 december 2021 liet ze dan toch…

1 jaar geleden

Goulash uit de slowcooker

Goulash uit de slowcooker is een van mijn meest favoriete recepten ooit. 's Ochtends gooi je…

1 jaar geleden

Koekjes dagboek – maand 31

40 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden over mijn zwangerschap. Koekje bleef de volle…

1 jaar geleden